raport donosi

Hoće li policija ući i u Naftne terminale Ploče: HDZ-ovac godinama vlada preduzećem, Vlada FBiH im daje milione, a niko ne zna kako se troše

Josip Tomić godinama Vlada Naftnim terminalima

Akcija Federalne uprave policije u vezi sa zloupotrebama i nezakonitim zapošljavanjem u Operatoru - Terminali Federacije otvorila je i pitanje potrebe kontrole Naftnih terminala Federacije u Pločama.

Osnivač Terminala u Pločama i njihov stopostotni vlasnik je Operator Terminali Federacije, ali društvo u Pločama se ponaša kao privatno preduzeće i stepen netransparentnosti, javašluka i bahatosti u tom državnom preduzeću kulminirao je zabranom ulaska revizorima Federacije još prije dvije godine.

Raport je već pisao o tome kako su u vezi s aktuelnom istragom ranije saslušavani i revizori, a sada se nameće pitanje hoće li policija i drugi istražni organi ući u Naftne terminale u Pločama u kojima je na čelu Uprave kadar HDZBiH Josip Tomić.

No, i na osnovu dijela dokumentacije za koju je izvršena revizija u okviru kontrole Operatora Terminali Federacije uočene su brojne nepravilnosti u vezi s radom Terminala u Pločama.

Novalić sve znao i ipak im dao dodatnih oko 28 miliona

U vrijeme dok je premijer bio Fadil Novalić, on je upoznat s tim da Terminali u Pločama zabranjuju ulazak revizora, no Novalić i tadašnja Vlada FBiH na to se nisu obazirali iako je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije nadležno za praćenje rada i vršenje nadzora nad OTF-om i izvještavanje Vlade FBiH u skladu sa Uredbom o vršenju ovlasti u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Vlada FBiH davala milione, a nije pitala kako se troše

Naprotiv, Novalić i Vlada FBiH na čijem je čelu bio Naftnim terminalima u Pločama počev od 2019.godine, te u narednim godinama odobravala po četiri miliona maraka na godišnjem nivou za kapitalne investicije iako ni utrošak ni efekat utroška tih sredstava nije poznat, jer u NTF Ploče ne daju revizorima dokumentaciju na uvid.

I u ovom slučaju kao i kod Operatora 'Terminali Federacije' s kojim upravljaju osumnjičeni kadrovi SDA i HDZBiH Hermedin Zornić i Slaven Zeljko, postavlja se pitanje - zašto Vlada FBiH pumpa naš novac u kompanije koje ne dozvoljavaju kontrolu svog poslovanja i koje su dobile negativnu ocjenu revizora?

Jer, revizori su naveli da je Vlada FBiH do 31. 12. 2022. godine izvršila dokapitalizaciju Naftnih terminala u Pločama u iznosu od 28.938.468 KM za rekonstrukciju i dogradnju terminala koji služi za obavljanje njegove osnovne djelatnosti.

Faksimil dijela revizorskog izvještaj aza 2022. godinu: Upozorili Novalićevu Vladu

"Navedeno predstavlja značajan rizik, uzimajući u obzir da se nismo uvjerili u transparentan utrošak dodijeljenih sredstava za sanaciju terminala u prethodnom periodu", stoji u izvještaju revizora o reviziji Operatora Terminali Federacije čije su dokumente u vezi poslovanja Terminala u Pločama koristili revizori, s obzirom na to da im preduzeće u Pločama nije dozvolilo kontrolu.

Pojašnjenja radi, revizori u izvještaju, većim dijelom Operatora nazivaju 'matičnim društvom', a Terminale u Pločama 'zavisnim društvom'.

Nikšiću nema ko da piše

Davanjem miliona iz budžeta Federacije Terminalima u Pločama koji ne dozvoljavaju da iko zna kako troše naš novac, nastavila je i aktuelna Vlada FBiH.

Jedina razlika u odnosu na ponašanje ranije Vlade FBiH prema Terminalima u Pločama jeste to što je aktuelni premijer FBiH Nermin Nikšić u junu mjesecu prošle godine poslao pismo naslovljeno na Tomića u kojem Nikšić traži da se Uredu za reviziju institucija u FBiH iz Terminala dostavi sva tražena dokumentacija.

Faksimil Nikšićevog pisma Tomiću: Prošla godina dana a Tomić se oglušio na upozorenja, Vlada FBiH ne reaguje

"Istovremeno Vas informiram da ukoliko ne postupite po zaključku Ureda Vlada Federacije će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", napisao je Nikšić prije više od godinu u pismu upućenom Josipu Tomiću.

No, od tada do danas ništa se nije promijenilo. Revizori još nisu ušli u Naftne terminale u Pločama, a očigledno je da se Valda FBiH ne sekira zbog toga, jer je i nakon Nikšićevog pisma i pored toga što se Tomić oglušio na upozorenje Terminalima u Pločama i Tomiću iz budžeta prebačeno četiri miliona KM.