naoružanje

Hoće li Ukrajina dobiti prijeko potrebne F-16? No, i oni mogu biti ozbiljan problem

Zbog novih aviona morat će osigurati posebne timove

Ukrajina se priprema za dolazak mlažnjaka General Dynamicsa F-16 Fighting Falcon u sljedećim mjesecima, međutim, uključivanje tog jednomotornog nadzvučnog lovca u ukrajinski arsenal zahtijevat će više od same obuke pilota.

Više od 60 F-16 ponudile su Norveška, Danska, Nizozemska i Belgija, a pilote i posade trenutno obučava multinacionalna koalicija. Mlažnjaci su poslani kao odgovor na molbe Ukrajine da joj se pomogne u izjednačavanju izgleda protiv ruskih zračnih snaga.

Ali hoće li i koliko F-16 uspijevati letjeti, otvoreno je pitanje. Avionske baze definitivno će biti glavne mete ruskih napada, sami avioni bit će u fokusu ruskih sistema protuzračne odbrane, njihov popravak bit će izazov, a čak i korištenje nepripremljenih pista moglo bi sabotirati osjetljivu letjelicu, piše Politico.

Bivši američki pilot Tom Richter, koji je i sam letio na F-16, kaže da su ti avioni osjetljiva zvijer u usporedbi s MiG-ovima i Suhojima iz sovjetske ere u kojima su Ukrajinci navikli letjeti.

'Ako ste ikada prišli i stavili ruke na MiG-29 na aeromitingu, a zatim prišli i stavili ruke na F-16, možete izvana osjetiti kako je F-16 sofisticiranije konstruiran. To je primadona, vrlo je osjetljiva i zahtijeva veliko održavanje', rekao je Richter. Sovjetski avioni su 'grublji' i mogu letjeti s loše održavanih aerodroma te im je općenito potrebno manje održavanja.

U drugačijoj situaciji Ukrajina bi izgradila moderne baze i piste za smještaj aviona, ali to nije moguće tokom rata.

Zbog novih aviona morat će osigurati posebne timove koji će pokrivati pukotine ili neravni beton na pistama što bliže prvoj liniji, a sve kako bi se izbjeglo da dobro održavani aerodromi i piste postanu očigledne mete, rekao je Justin Bronk iz Royal United Services Instituta.

'Za početak, uzletno-sletne staze morat će biti glatke i stalno će ih se morati provjeravati zbog krhotina, s obzirom na to koliko su nisko spušteni jednomotorni F-16 osjetljivi na krhotine s tla u usporedbi s MiG-ovima 29', rekao je.

To je drastična promjena u odnosu na mlažnjake u kojima Ukrajinci trenutno lete. Početkom 2022. Ukrajina je imala 71 lovac Su-27 i MiG-29, 14 bombardera Su-24M i 31 jurišnik Su-25, navodi se u godišnjem izvješću Međunarodnog instituta za strateške studije.

Izvještaj navodi da trenutno ima 78 borbeno sposobnih aviona. Rusija, s druge strane, ima 1.169 takvih letjelica.

Od početka invazije Slovačka i Poljska donirale su 33 borbena aviona MiG-29 Ukrajini, a mnogi od njih imali su moderniziranu avioniku i oružje kako bi bili usklađeni sa standardima NATO-a.