Film

Holivudske zvijezde s A-liste doniraju milione za pomoć glumcima koji su u štrajku

Holivudske zvijezde štrajk

Holivudske zvijezde, njih desetak, sa A-liste s najvećom zaradom, od Georgea Clooneya do Meryl Streep, donirali su po milion dolara ili više kao podrška nezaposlenim glumcima dok njihov štrajk ulazi u četvrtu sedmicu, navodi se u saopćenju dobrotvorne fondacije sindikata.

Najnoviji štrajk Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA), te još jedan štrajk glumaca i TV pisaca koji je započeo u maju zbog plata i prijetnji umjetne inteligencije zaustavili su filmsku i televizijsku produkciju u SAD-u.

Hollywoodski "dvostruki štrajk" pisaca i glumaca - prvi od 1960. godine - koštao je industriju zabave i ekonomiju Kalifornije nekoliko miliona dolara dnevno, a sindikaliste koji štrajkaju njihovih plaća, navodi AFP.

Ali bogate i slavne osobe s A-liste, od Clooneya i Streep do Matta Damona, Leonarda DiCaprija i Dwaynea Johnsona, kao i Nicole Kidman, Julie Roberts, Oprah Winfrey i drugih, donirale su po milion dolara ili više SAG-u Fond za podršku glumcima Fondacije AFTRA.

Neprofitna organizacija prikupila je više od 15 miliona dolara u posljednje tri sedmice za pomoć hiljadama glumaca koji se suočavaju s ekonomskim poteškoćama, stoji u saopćenju.

"Industrija zabave je u krizi i Fondacija SAG-AFTRA trenutno obrađuje više od 30 puta više od uobičajenog broja zahtjeva za hitnu pomoć", rekla je u izjavi predsjednica Fondacije Courtney B. Vance.