novi skandal

Hollywoodske zvijezde snimile poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, a nisu znale!

Slavne osobe, uključujući zvijezdu "Gospodara prstenova" Elijaha Wooda, glumca "Breaking Bada" Deana Norrisa i Priscillu Presley, nesvjesno su snimile video poruke u svrhe ruske propagande!

Isječci u kojima se obraćaju "Vladimiru" manipulirani su kako bi se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij lažno prikazao kao ovisnik o drogama.

Razotkriveni su u izvještaju Microsoftovog centra za analizu prijetnji, u kojem stoji da kampanja traje od jula.

Tehnološki div sumnja da su slavne osobe zamoljene da snime poruke putem platformi kao što je Cameo, koja korisnicima omogućava da im plate za personalizirane videozapise poput rođendanskih čestitki.

U sedam videa koje je pronašao Microsoft, zvijezde mole "Vladimira" da potraži pomoć zbog zloupotrebe supstanci.

"Nadam se da ćete dobiti pomoć koja vam je potrebna", kaže Wood u jednom isječku i dodaje:

"Puno ljubavi, Vladimire, čuvaj se."

Zatim su snimci modificirani tako da uključuju emojije, poveznice i ponekad logotipe medijskih kuća prije nego što su pušteni u promet društvenim medijima.

To da je Zelenskij ovisnik o drogama jedna je od mnogih lažnih tvrdnji koje je propagandna operacija Moskve gurala tokom agresije na Ukrajinu.

Microsoft je rekao da su kampanje poput manipuliranih isječaka slavnih, bile pokušaj "demoraliziranja ukrajinskog stanovništva" i degradiranja podrške među građanima zapadnih zemalja.

kompanija je upozorila da bi ti pokušaji mogli eskalirati na američkim predsjedničkim izborima 2024. jer Kremlj nastoji umanjiti podršku kandidatima koji podržavaju Ukrajinu.

Cameo je naveo da korištenje videa za rusku propagandu krši njegove smjernice. Svi računi za koje se utvrdi da su odgovorni bit će suspendirani.