Škola u prirodi

Hota-Muminović: Škola planinarstva je učionica na otvorenom

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo već treću godinu osigurava sredstva za realizaciju Škole planinarstva

Učenici sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo, njih 551, jučer su krenuli na treći pohod Škole planinarstva, u okviru kojeg su obišli Trebević, Bjelašnicu i Igman. Program se realizira s ciljem da učenici provedu što više vremena u prirodi i tako nauče osnove planinarstva.

Ispraćaju učenika na Igmanu je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je objasnila da su učenici već u prvom polugodištu prešli određeni broj planinskih ruta, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

"Bitno je naglasiti da je svih 4.200 učenika dobilo mogućnost da se nauče ponašati u prirodi, da steknu praktične vještine, da se upoznaju sa domovinom, da dobiju i časove historije, jer usput slušaju i priče o hrabroj odbrani Bosne i Hercegovine u protekloj agresiji, kao i u Drugom svjetskom ratu. Oni uče naravno i praktične vještine, kako zapaliti vatru u prirodi, kako se orijentisati u prirodi, uče o flori i fauni određenog podneblja. Zapravo, ovo je jedna učionica na otvorenom. Sa zadovoljstvom ističem da je u posljednje vrijeme sve više ovakvih prilika. Naše škole imaju veoma zgusnut program aktivnosti, od kulturnih sadržaja do ovakvih izleta, sportskih aktivnosti i slično. Važno je da sve ono što uče u svojim knjigama i učionicama u školi, vide i u stvarnom životu", izjavila je resorna ministrica.

Ispraćaju je prisustvovala i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović, koja je izrazila zadovoljstvo jer se program Škole planinarstva unapređuje kroz kontinuitet.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo već treću godinu osigurava sredstva za realizaciju Škole planinarstva. U trećem pohodu učestvovale su osnovne škole „Džemaludin Čaušević“, „Ćamil Sijarić“ i „Meša Selimović“, čiji su učenici posjetili planinu Igman.

Bjelašnicu su posjetili učenici osnovnih škola „Avdo Smajlović“ i „Behaudin Selmanović“, dok su na Trebeviću planinarili učenici Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, te učenici osnovnih škola „Mustafa Busuladžić“ i „Aneks“.