Praznični problemi

Hrana za vrijeme praznika koja ne da mira vašem stomaku: Evo kako da spriječite nadutost i gasove 

Pogledajte kako da izbjegnete nadutost i probleme sa varenjem uoči praznika

Praznici su doba godine kada se više opustimo po pitanju hrane i damo sebi oduška. Tada se na stolu mogu naći raznovrsna jela, masna, slana i slatka. Postavlja se pitanje šta da izbjegnemo kako nam ne bi nastradala crijeva. Nadutost i gasovi su samo neki od uzroka određene vrste hrane. Dijetetičarka Kirsten Džekson otkrila je za "Sun Health"  kako da izbjegnete prazničnu nadutost.  

"Glavni problemi sa božićnom hranom i zdravim varenja je sama količina hrane. Često želimo da okrivimo određenu hranu, ali zapravo smo samo pretjerali", objašnjava ona. 

Ako ostavimo prejedanje na stranu, Kirsten je rekla  da takođe vrijedi pogledati šta nam je na tanjiru da bi objasnila našu nelagodu. Dodaje da je kelj pupčar jedan od odgovornih za gasove u stomaku. Zapravo sadrži mnogo fruktana. Ovo je vrsta ugljenih hidrata koju razgrađuju naše crijevne bakterije. Takođe, ova supstanca se može naći i u luku, bijelom luku, grahu, pšenici... 

"Svako ima različite nivoe tolerancije na fruktane, tako da neki ljudi možda uopšte nemaju problema, dok drugi mogu biti prilično osjetljivi", objašnjava ona i dodaje da postoji pet načina kako da se osjećate manje nadutim i ujedno uživate u omiljenoj hrani. 

Držite se 3 obroka dnevno. Takođe, veličina porcije je ključna. Ako znate da određena hrana izaziva probleme, pokušajte da je jedete, ali u manjim porcijama. Pokušajte da smanjite unos luka i bijelog luka, preporučila je Kirsten i podsjetila da nikako ne zaboravite na vlakna. Krećite se između obroka, jer manjak aktivnosti može da uspori rad crijeva. I za kr jer upravo preterivanje sa istim, em što nije dobro za mnoge druge funkcije organizma, em nije dobro za vaša crijeva i varenje.