Nije bilo većine glasova

Hrnjić o neusvajanju poljoprivredne strategije u Domu naroda: Poljoprivreda je taoc politike. Delegati nisu ni pročitali dokument

U skladu sa aktuelnom Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (do 2027.) u Federaciji BiH bit trebao da postoji zvanični dokument "strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja". Na to će Federacija, kako su danas odlučili delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, morati čekati još najmanje narednih šest mjeseci.

Nova vlast je sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem predložila donošenje nove strategije za period 2021. – 2027. godina, koja međutim nije dobila većinu glasova delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prethodno ovu strategiju je podržao Predstavnički dom, a nakon glasanja na sjednici Doma naroda resorni ministar Kemal Hrnjić rekao je da je današnje glasanje pokazalo da je "nažalost poljoprivreda taoc politike“.

"Opozicija je odlučila ne podržati Strategiju, što govori da je kampanja već krenula. Šta će se dalje dešavati ne znam. Tek za šest mjeseci opet Strategiju možemo donijeti na ovaj dom. Ako ste suzdržani dakle nemate ništa, delegati nisu ni pročitali ovaj dokument", rekao je Hrnjić.

Realizacija strateških ciljeva i mjera trebala je donijeti novi pristup razvoju ruralnih područja i povećati obim investicija uz povećanje udjela javnih sredstava u podrškama investiranju.

Da je danas izglasana Strategija u Domu naroda proizvođači, otkupljivači, prerađivači i drugi sektorski akteri bili bi u poziciji da spremnije i kvalitetnije planiraju proizvodnje, prodaju i investiranja, a što bi u konačnici rezultiralo održivijim razvojem sektora poljoprivrede.

Ova strategija je osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju politike, ciljevi i mjere za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Federaciji BiH.

Poljoprivreda je važan sektor ukupne privrede Federacije sa aspekta sudjelovanja u stvaranju bruto dodane vrijednosti (BDV), te sa aspekta ukupne zaposlenosti stanovništva, te učestvovanja u vanjsko-trgovinskoj bilanci.