BENEFICIJE ZA PROIZVOĐAČE

Hrnjić u Stocu: Poljoprivredna proizvodnja nema alternativu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je Stolac gdje je razgovarao s dopredsjedavajućim Gradskog vijeća Stoca Kazimirom Ragužom, izvijestili su u četvrtak iz tog ministarstva.

Na sastanku u Gradskoj upravi razgovarano je o poljoprivredi i razvojnom potencijalu Stoca i regije, kao i programima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s posebnim akcentom na saradnju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Ministar Hrnjić je tokom boravka u Stocu posjetio Zadrugu "Hercegovka", Poljoprivredno gazdinstvo "Bartoli" i Vinariju "Erovino – Markant", navodi se u saopćenju.

Također, sudjelovao je i na javnoj tribini "Budućnost hercegovačke poljoprivrede - poljoprivredna proizvodnja nema alternativu".

Kako je navedeno, na tribini je ukazano na potrebu izmjene određenih mjera u programima podrške poljoprivredi s ciljem unapređenja sektora poljoprivrede u Federaciji BiH.

Tokom tribine analizirano je i trenutno stanje, te potrebe i potencijali u svrhu strateškog pristupa održivom razvoju.

"Poljoprivredni proizvođači i prerađivači od prošle sedmice mogu aplicirati i za mjere u okviru modela ruralnog razvoja, za nabavku neophodne mehanizacije, opreme za biljnu i animalnu proizvodnju, nabavku rasplodne stoke, izgradnju objekata, višegodišnjih nasada i drugih mjera definiranih programom i pravilnikom", kazao je ministar Hrnjić.

Naglašeno je da programi podrške resornog federalnog ministarstva imaju za cilj razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje te da će ove godine u tu svrhu biti izdvojeno rekordnih 175 miliona KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.