Region

Hrvatska odbacila većinu mjera, ali će građani BiH na granici ipak morati pokazati covid-potvrdu

Mijenjaju se epidemiološka pravila u Hrvatskoj. Većina ljudi će moći odbaciti maske, a ni covid-potvrde neće biti toliko "tražena roba", osim u zdravstvu i socijali. Promjene će već od ovog vikenda uslijediti i na granicama, prenosi Net.hr.

"Pojednostavljeno rečeno uvjeti ulaska isti su kao prije pandemije koronavirusa“, rekao je Tomislav Kufner, voditelj Službe granične policije za susjedne zemlje Ravnateljstva policije.

No, to vrijedi samo za državljane članica Evropske unije, koji u Hrvatsku i ulaze s evropskog teritorija.

Oni ne moraju ispunjavati epidemiološke uvjete, odnosno imati covid-potvrdu ili neki drugi dokaz o vakcinaciji ili preboljenju bolesti.

Državljani trećih zemalja, pak, više neće morati objašnjavati razloge dolaska u Hrvatsku, ali i dalje će morati ispunjavati epidemiološke mjere, odnosno pri ulasku u zemlju pokazati covid-potvrdu, koja dokazuje da su testirani, vakcinisani ili su preboljeli zarazu.

"Brojni Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini imaju i hrvatsko državljanstvo, no to ih ne oslobađa od obveze pokazivanja covid-potvrde na granici", istaknuo je Kufner.

Osim toga, građani EU koji dolaze iz trećih zemalja, a u tranzitu su kroz Hrvatsku, zemlju moraju napustiti u roku od 12 sati.

Hrvati koji putuju u treće zemlje, pri povratku također moraju pokazati covid-potvrdu, ali oni koji se vraćaju iz zemalja članica EU - to ne moraju.