Region

Hrvatska| Hoće li ljetovanje ove godine biti jeftinije nego ikad: Vlast traži spuštanje cijena, a evo šta kažu iznajmljivači

Privatni iznajmljivači u Hrvatskoj, na koje otpada više od 65 posto turističkih postelja, za sada nisu spuštali cijene. Dio njih se ponaša kao da je pred njima godina kao i svaka druga, nadajući se dolasku turista u top sezoni. Ipak, dio najavljuje spuštanje cijena, neki i do 50 posto, piše Tportal.

Jučerašnja vijest da su češke turističke agencije spremne za masovni dolazak svojih turista na Jadran preko posebnih zračnih mostova i uz potvrdu da su čisti na koronavirus zazvonila je u javnosti. No poruke koje su poslane iz Nacionalnog stožera Hrvatske po tom pitanju nisu optimistične.

„U svibnju i lipnju sve je otkazano. Za srpanj, kolovoz i rujan stoje nam još neke rezervacije. Kao što mi čekamo, tako i naši gosti čekaju“, kaže Ana Čupić iz Dubrovnika, koja se bavi iznajmljivanjem apartmana.

Smatra da drastično spuštanje cijena nije dobro jer ih je kasnije teško dići. „No mora se, bili smo skupi i mora se doći na normalu“, priznaje.

Emilija Čudina, dopredsjednica zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i iznajmljivačica iz Trogira, kaže da je do kraja juna sve otkazano.

Što se tiče cijena, kažem ne postoji naznaka da će se ići u drastično spuštanje.

„Vidjeli ste da je ministar Cappelli rekao da bismo se trebali osloniti na domaće goste i, sukladno njihovim budžetima, smanjiti cijene, ali prema mojim informacijama, ne pomišlja se na spuštanje cijena. Privatni iznajmljivači smatraju da će ih hoteli spuštati jer imaju veliki hladni pogon, puno zaposlenih i dobavljača. Kod nas je drugačiji princip rada“, otkriva.

Ona u svojem objektu, u koji uglavnom dolaze gosti iz Njemačke, Austrije i Norveške, ne da nije spustila cijene, već ih je malo i podignula jer je lani uložila milion kuna.

Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, kaže kako očekuju lošu sezonu i činjenica je da će se morati spuštati cijene.

Što se tiče spuštanja cijena, kaže da je to stvar i zemalja u okruženju.

„Nakon što sve ovo prođe bit će ogromna konkurencija Italije, Austrije, tako da će svi spuštati cijene i stvorit će se velika konkurencija“, objašnjava.

„Cijene će morati ići dolje, no ne samo cijene smještaja, već kompletnih usluga u turizmu. U svojim jedinicama sigurno da ćemo spustiti cijene, a nudimo kompletnu uslugu, izlete i sve ostalo. Nije stoga samo problem smještaja - mi ćemo spuštati cijene, no isto tako očekujemo da će cijene koncesija, ulaznica za nacionalne parkove biti jeftinije. Cijeli sektor mora pratiti taj trend da postanemo konkurentni na tržištu koje će biti stvarno zahtjevno nakon ovog“, jasno je poručio hrvatski ministar turizma Gari Cappelli.