Već u prvom krugu

Hrvatska je, zajedno sa Srbijom, ispala večeras sa Eura. Hrvati u historiji nikad nisu bili gori

Remijem s Italijom, Hrvatska je završila svoj put na Euru u Njemačkoj sa samo dva boda i trećim mjestom u skupini iza Španjolske, Italije, a ispred Albanije.

Reprezentacija koja je dva puta u svojoj historiji bila treća na svijetu, a prije šest godina igrala i finale SP-a, odigrala je rezultatski najgori turnir u svojoj historiji.

Nikad niti jedna generacija Hrvatske koja se plasirala na neko veliko natjecanje (Hrvatska je preskočila samo Euro 2000. i SP 2010:) nije zabilježila gori plasman i lošiji bodovni saldo. Samo dva boda i gol razliku 3:6 (-3), piše Index.hr.

Dosad je Hrvatska na velikim natjecanjima četiri puta ispadala (ovo joj je peti put), ali niti jednom nije ostvarila lošije rezultate od Eura u Njemačkoj. Na svoja prva dva turnira Hrvatska je prošla dalje. U Engleskoj na Euru 1996. u četvrtfinalu je ispala od Njemačke (1:2), a dvije godine kasnije osvojila je bronzano odličje na Mundijalu u Francuskoj.

Kako smo rekli, Hrvatska se nije plasirala na Euro 2000., a na SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji odigrala je turnir za zaborav i ispala je u grupi. Međutim, i tada je imala više bodova jer je uz poraze od Meksika i Ekvadora (oba puta bilo je 1:0), pobijedila Italiju (2:1).

Čak je i Ottova Hrvatska sa "sedam stopera" bila bolja

Dvije godine kasnije Hrvatska je po imenima imala možda i najslabiju generaciju ikad. Bila je to ona Barićeva reprezentacija sa ''sedam stopera'' u Portugalu 2004. Čak i takva, uspjela je odigrati neriješeno sa Švicarskom 0:0 (Hrvatska je bila puno bolja) i Francuskom 2:2 (Hrvatska je na toj utakmici bila teško oštećena jer je Francuska drugi gol postigla nakon evidentnog igranja rukom, a još je Ivica Mornar u zadnjoj minuti promašio zicer za pobjedu) te je časno izgubila od nikad jače Engleske 4:2. Dakle, u brutalno teškoj grupi uz više nego solidnu igru s obzirom na kadar, Hrvatska je uzela dva boda uz gol razliku 4:6.

Na Mundijalu u Njemačkoj 2006. Hrvatska Cice Kranjčara je također ispala u skupini sa samo dva boda. Izgubila je od Ronaldovog i Ronaldinhovog Brazila (0:1) te je remizirala s Japanom (0:0) i Australijom (2:2). Hrvatska je ispala kao treća u grupi s dva boda, ali i s punom boljom gol razlikom nego sad u Njemačkoj.

Bilić je 2012. ispao najnesretnije

Slaven Bilić je Hrvatsku odveo do četvrtfinala na Euru 2008. gdje je ispao nakon penala od Turske, a dvije godine kasnije nije se uspio plasirati na SP u Južnoafričkoj Republici. Zato je na Euru 2012, u Ukrajini i Poljskoj Bilićeva reprezentacija bila smještena u najtežu skupinu Eura.

Zajedno s finalistima Španijom i Italijom te nezgodnom Irskom. Irci su pobijeđeni 3:1, s Italijom se odigralo 1:1, a u zadnjem dvoboju protiv aktualnog i budućeg prvaka Španke Hrvatskoj je za prolaz trebala samo pobjeda. U toj je utakmici Rakitić kod 0:0 promašio čisti zicer, a evidentan penal nije sviran na Ćorluki. Španija je zabila za 1:0 u završnici susreta kad je Hrvatska tražeći taj gol bacila sve u napad.