Završeno istraživanje

Hrvatska: Krivično prijavljen pilot aviona koji je pao na Hvaru

Ilustracija

Splitska policija je zbog ugrožavanja posebnih vrsta prometa krivično prijavila francuskog pilota aviona (68) koji se u petak srušio na Hvaru i tom prilikom ozlijedio tri strane državljanke koje su bile na tlu.

Policija je izvijestila da su nad pilotom dovršili istraživanje u kojem je utvrđeno da je 31. maja na području Hvara zbog loših vremenskih uvjeta izgubio nadzor nad avionom te je prilikom spuštanja udario u osobe koje su se nalazile na tlu. Dvije su osobe teško ozlijeđene, dok su još dvije, od kojih se jedna nalazila u avionu, lakše ozlijeđene.

U policiji kažu da je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja krivičnog djela ugrožavanja posebnih vrsta saobraćaja pa je krivično prijavljen nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Nesreća tog sportskog ultra lakog aviona dogodila se u petak oko 14,15 sati u Starogradskom polju kod Starog Grada, u blizini sportskog aerodroma.

Avionom je tokom slijetanja upravljao 68-godišnji državljanin Francuske, dok se kao putnica u avionu nalazila 64-godišnja državljanka Francuske, koja je ozlijeđena.

U nesreći su ozlijeđene i tri državljanke Njemačke u dobi od 47, 52 i 62 godine, koje su se kretale nerazvrstanom makadamskom cestom uz aerodrom na koju je pao avion, prenosi Hina.