Region

Hrvatska na crvenoj listi EU. Ipak ruši sve rekorde u turizmu

Iako je Evropska unija danas zbog rasta broja oboljelih od koronavirusa Hrvatsku stavila na “crvenu listu”, ova zemlja trenutno bilježi najbolju postsezonu, a prema najavama, takva situcija bi trebalo da ostane do kraja mjeseca.

Kad su u pitanju noćenja turista, nije riječ o drastičnom povećanju, ali to što je u prvoj nedjelji septembra, usred pandemije, zabilježen veći broj nego u rekordnoj 2019. godini jeste fenomen.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u prvih osam dana septembra zabilježen je rast broja noćenja u odnosu na 2019. godinu od dva posto, dok je u odnosu na isti period prošle godine zabilježen rast od čak 148 posto.

U prvoj nedjelji septembra ove godine u Hrvatskoj boravilo je 648.399 turista što je za 14 posto manji broj nego 2019. godine. Međuti, turisti na Jadranu ove godine ipak ostaju nešto duže, što je rezultovalo povećanjem broja noćenja i dostizanjem nikad boljih brojki na početku septembra.

Od ukupnog broja turista u Hrvatskoj, u prvoj nedjelji septembra 592.836 stranih turista ostvarilo je 4,3 miliona noćenja, a 55.563 domaćih turista 457.497.

PROČITAJTE  Milanović: Vučić je jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-tih

Stranci najviše dolaze iz Njemačke, Austrije, Poljske, Slovenije i Češke, a iz Hrvatske turističke zajednice poručuju da očekuju dobre rezultate i u drugom dijelu septembra.

“Turistički rezultati u proteklom dijelu septembra pokazuju da je sezona u Hrvatskoj i dalje u toku. U zemlji trenutno boravi više od 550.000 turista, dok ih je rekordne 2019. godine u ovo vreme bilo oko 470.000. Najave za ostatak septembra su vrlo dobre, pojedine aviokompanije i turističke agencije produžavaju svoje programe i na oktobar, pa u naredom periodu očekujemo da dodatno pojačamo već odlične turističke rezultate iz ove godine, tokom koje smo do sad ostvarili gotovo 73 miliona noćenja, što predstavlja visokih 77 posto rezultata iz rekordne 2019. godine”, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Turistička struka vjeruje da stavljanje Hrvatske na “crvenu listu” Evropske unije ne bi trebalo da ima katastrofalan uticaj na dolazak turista, posebno ako se uzme u obzir da zemlje iz kojih dolazi najveći broj turista imaju nezavisna pravila.

PROČITAJTE  Pao prvi snijeg u Srbiji: Temperatura ispod nule, a pahulje najavljuju da se zimska sezona bliži! Ovdje se danas zabijelilo

“Ne očekujem da se to značajnije odrazi na situaciju, naše najvažnije tržište, dakle Njemačka, uslove za putovanja određuje na temelju situacije u županijama, pa smo prema njihovoj karti i dalje relativno dobro pozicionirani, ali, naravno, treba vidjeti hoće li ostale zemlje sada donositi neke svoje, posebne režime putovanja. Ipak, treba imati na umu da je više od 50 posto evropske populacije vakcinisano i da se za njih uslovi putovanja ne mijenjaju”, podsjetio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske turističke organizacije, napomenuvši da se ovog vikenda u Bavarskoj završavaju školski praznici, što znači da će dobar dio turista već sada napustiti zemlju.

“Svakako bi trebalo da budemo i više nego zadovoljni onim što smo postigli ove godine”, rekao je Ostojić za „Jutarnji“.

Prelazak Hrvatske iz narandžaste u crvenu zonu dogodio se nakon što je broj zaraženih prošle nedjelje porastao za gotovo 50 posto, pa je tako u srijedu u Hrvatskoj bilo 1.237 novoboljelih, a nedjelju dana ranije 805.Povezani postovi: