eksplodirale cijene

Hrvatska na udaru kritika: Je li Jadran postao preskup za odmor?

Posljednjih dana brojni austrijski, njemački i slovenski mediji pišu da je Hrvatska postala preskupa za odmor. Hiljadu eura po sedmici po osobi košta odmor na Jadranu, izračunali su u jednom austrijskom dnevnom listu, Slovenci na POP TV-u izvještavaju da su poskupjeli i restorani i trgovine, a njemački statističari da su od Hrvatske jeftiniji Španija i Portugal i Grčka.

Priča o skupoći proširila se i društvenim mrežama. 'Zašto je Hrvatska postala najskuplja destinacija za ljetovanje? Svako ko je došao u Hrvatsku na ljetovanje ima isti komentar: Preskupo!', govori jedna Tiktokerica.

"Svake godine svaka turistička zemlja koja pokušava motivirati svoje građane da ostanu u svojoj zemlji ili pokušava neka druga zelja ih privući od direktnog konkurenta kao što smo mi, onda imate raznorazne natpise u medijima. Nekad su to cijene, nekad ribe napuhače, nekad su morski psi, nekad su cvjetanje mora. Konkurencija će iskoristiti svaku priliku da ostvare prednost', kazao je Tonči Glavina, ministar turizma za Direkt.

Austrijski ugledni portal Heute piše da su u Hrvatskoj eksplodirale cijene. Dvoje Bečana jelo je ribu prve kategorije, dvije blitve, krompiriće, popili su tri alkoholna pića i bocu mineralne. Na Lošinju. Navode da sreća da su progutao zadnji komadić jela kad je došao račun jer bi se inače ugušili. Platili su 148 eura i 75 centi.

"Na mnogim tržištima su Hrvatsku prijašnjih godina doživljavali kao jeftinu destinaciju masovnog turizma. Mi niti smo destinacija masovnog turizma, niti smo to bili niti to želimo biti. A naravno da želimo biti vrlo konkurentni", dodaje Glavina.