Region

Hrvatska vlada ‘spušta loptu’? Dozvolit će Vučiću dolazak u Jasenovac, ali pod jednim uvjetom

Priča oko dolaska predsjendika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac izgleda dobija preokret.

Kako javlja Jutarnji list, koji je i prvi objavio da je Vučiću zabranjen ulazak u Hrvatsku, Vlada je promijenila mišljenje.

"Hrvatska će dozvoliti dolazak predsjednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima, i vrlo temeljito. To nije bio slučaj, jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, otići u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način. Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi prije jeseni", potvrdio je izvor blizak hrvatskoj vladi u razgovoru za Jutarnji list.

Istovremeno, spomenuti sagovornik je demantirao objavljene informacije po kojima je srbijanska diplomatija još u martu, a i kasnije, pokušala dogovoriti Vučićev odlazak u jasenovački konc-logor:

"To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, prije toga nije bilo ničega".

Dan nakon što se saznalo da je Vučić skoro inkognito želio otići u Jasenovac, ali je u tome onemogućen, Banski Dvori očito žele smiriti tenzije. U Vladi prevladava uvjerenje lično jučerašnjim analizama Jutarnjeg lista, kako je predsjednik Srbije inicirao cijeli slučaj zbog unutarnje političkih problema s kojima se suočava, kao i kako bi preduhitrio nadolazeće obilježavanje Oluje, koju u Srbiji službeno opisuju kao "nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH".

"To nismo niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao doći u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj posjeti", kaže vladin saradnik.