kandidat na izborima

Hrvatski general Ivan Tolj: Ako BiH ne bude išlo, treba vratiti Herceg-Bosnu

Neovisni kandidat na listi Hrvatskog bila general Hrvatske vojske Ivan Tolj izjavio je da treba obnoviti Herceg-Bosnu ako se nastavi s 'narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini'.

"Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani", rekao je Tolj za RTVHB.

On se nalazi na drugome mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs.

Po njegovim riječima Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU i kao saveznica SAD, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je u četiri navrata 'glasovima bošnjačkih birača' kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić.

"Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili", istaknuo je Tolj.

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna formirana je 18. novembra 1991. godine u Grudama na dan pada Vukovara.

U augustu 1993. godine prerasla je u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu te je bila hrvatska teritorijalna i administrativna jedinica unutar BiH.

Washingtonskim mirovnim sporazumom o uspostavi Federacije BiH iz marta 1994., kojemu su sponzori bili SAD, Hrvatska i Turska, Herceg-Bosna je postala sastavni dio Federacije BiH.

Udruženi zločinački poduhvat

Presudom Haaškoga tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. dio vodstva Herceg-Bosne proglašen je krivim za udruženi zločinački pothvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačkog teritorija Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.