evropska unija

Hrvatski ministar Grlić Radman ponovio podršku otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ponovio je na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije Grupe prijatelja zapadnog Balkana, potporu otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Grlić Radman je tom prilikom istaknuo važnost inicijative Hrvatske koja je rezultirala pismom upućenim visokom predstavniku Josepu Borrellu početkom oktobra 2023. godine, stoji u saopćenju.

U tom pismu ministri vanjskih poslova Grupe prijatelja Zapadnog Balkana izrazili su podršku otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

"Važno je istaknuti da je proširenje ponovno na dnevnom redu EU te se o njemu raspravlja na najvišoj razini EU.

Postoji snažna politička predanost čelnicima EU perspektivi članstva zapadnog Balkana", kazao je Grlić Radman.

 "Zapadni Balkan je najveći primatelj razvojne pomoći Hrvatske. Naš višestrani pristup podršci razvoju zapadnog Balkana kroz infrastrukturne, zdravstvene, obrazovne i kulturne projekte, s posebnim fokusom na sveukupni društveno-ekonomski razvoj, uključujući digitalnu i zelenu tranziciju, naš je glavni prioritet u području razvoja suradnje i humanitarne pomoći", kazao je hrvatski ministar.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije, Češke, Grčke, Slovačke, Italije, i Slovenije su 26. juna 2023. usvojili Izjavu iz Gottweiga Prijatelja Zapadnog Balkana, kojom se daje snažna podrška proširenju EU na zapadni Balkan te poziva na ubrzanje procesa.