Ipak bez putovnice?

Hrvatski Nacional tvrdi da Igor Dodik nije dobio hrvatsko državljanstvo

Informacija da je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, dobio hrvatsko državljanstvo nije istinita, tvrdi hrvatski Nacional koji je, kako navode, ovu informaciju dobio od izvora bliskog policiji.

Kako izvor blizak policiji tvrdi, vijest koja se proširila o Dodiku mlađem nije istinita te dodaje da nije podnesen ni zahtjev za dobivanjem državljastva.

U srijedu navečer Nacional je poslao upit hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova.

“Uvidom u evidenciju zahtjeva za stjecanje hrvatskog državljanstva prirođenjem koja se vodi u Ministarstvu unutarnjih poslova utvrđeno je da osoba imenom Igor Dodik (otac Milorad) nije podnosila zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva. Dakle, informacija da je osobi dodijeljeno hrvatsko državljanstvo, a koju su prenijeli neki mediji je netačna”, rekli su iz MUP-a.

Inspektor Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske Nikola Kajkić rekao je da je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, prije 15 dana dobio državljanstvo Hrvatske.

“A sad ću vam reći vrhunac. Evo, vašim gledateljima, rekao sam, skidamo rukavice. Prije 15-ak dana je državljanstvo dobio od Ministarstva unutarnjih poslova, znate tko? Igor Dodik. Sin od Milorada Dodika. Ovo vam nisam ni rekao u pripremi emisije da ću reći. Kada je to dobio? Prije nekih 13-14 dana”, rekao je Kajkić gostujući u podcastu "Velebit".

Izrazio je čuđenje uzevši u obzir da sa za stjecanje državljanstva RH moraju ispuniti određeni uvjeti, a mora se i – izjasniti kao Hrvat.

“Znači, državljanstvo se može steći pri rođenju ili porijeklom. Da prevedem. Morate biti u rođeni u Hrvatskoj, živjeti određen broj godina, morate biti Hrvat, katolik itd. To su u načelu uvjeti koji vam daju osnovu da dobijete hrvatsko državljanstvo. A možda je Milorad Dodik otkrio da je Hrvat? On nije Hrvat. Jest porijeklom, samo on to neće nikad priznati. On se deklarira kao pravoslavac i Srbin”, dodao je.

O svemu se jučer na mreži X oglasio i Igor Dodik.

"Vidim da sam postao Hrvatski državljanin, samo mi još nisu dali pasoš, a ni institucije mi nisu javile da sam tražio. Još jedna u nizu velikih laži koje su lako provjerljive. Gospodo koji ste objavili i prenijeli vijest, da držite do svog kredibiliteta, prvo bi provjerili istinitost", napisao je Dodik junior.