Postizborna kriza

Hrvatski SDP odustao od Milanovića. Predsjednik stranke potvrdio: Ako je to pitanje, odgovor je da

Peđa Grbin obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva SDP-a Hrvatske. Odgovarajući na pitanja novinara potvrdio je da je SDP odustao od aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića za mandatara vlade.

"Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naših pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje sabora.

Tako osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova vlada djeluje bez nadzora", rekao je.

O razgovorima

"Svi razgovori oko formiranja vlade trebaju uslijediti nakon toga. Formiramo pregovarački odbor - u njemu će biti Marko Krička i ja, a treću osobu ćemo dogovoriti tokom sutrašnjeg dana s političkim strankama koje su činile koaliciju Rijeke pravde."

"Ovaj prijedlog smo predstavili svim strankama. Neki su to javno podržali - Fokus, Možemo… Što se tiče svih ostalih, svaka stranka to treba prvo reći u svoje ime, a onda ja mogu govoriti o tome. Predstavili smo svoj plan svim strankama koje su bile opozicija, a izabrane su u sabor."

"Neću govoriti ništa o dogovorima, neću prepričavati razgovore s drugim akterima."

"Prvo moramo s našim koalicijskim partnerima definirati trećeg ili četvrtog člana pregovaračkog odbora, a onda ćemo dogovarati s ostalim strankama. Ne prejudiciram. Nešto se može dogoditi sutra, u četvrtak ili petak. Bitno je da se konstituiranje sabora ne može dogoditi dok ne budu službeno potvrđeni rezultati izbora."

Plenković kaže da se ne može maknuti Turudića. Grbin: Trebao bi znati da se može

"Ovo mora biti gotovo do 26. maja kako bi spriječili da Turudić postane šef DORH-a i da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem. Ako se taj rok ne ispoštuje, onda ovo ništa nema smisla."

Plenković kaže da to nije moguće napraviti po zakonu.

"On bi, kao pravnik, to trebao znati i radi se o razrješenju, a s obzirom na to da Turudić nije stupio na snagu, ne može ga se ni razriješiti, ali se odluku o imenovanju može staviti van snage."

"Podsjetit ću na nešto što sam rekao prije nekoliko dana: Hrvatsku čekaju razgovori o formiranju buduće vlade koji će trajati danima, sedmicama, a možda i mjesecima. Neke države parlament formiraju automatizmom i parlament radi bez obzira na to što pregovori o formiranju vlade traju mjesecima."

"U Njemačkoj je to trajalo mjesecima, u Nizozemskoj šest mjeseci, u Belgiji isto mjesecima…"

O Zoranu Milanoviću

Novinari su pitali Grbina je li se odustalo od ideje da Zoran Milanović bude mandatar vlade.

"Vidjeli ste što je rekao Most i IDS. Važno je pregovarati. Ne bih rekao - odustali, ali treba biti svjestan realnosti. Ako nešto nije realno, onda ne treba lupati glavom o zid. Sve opcije su na stolu, ima prihvatljivijih, neprihvatljivijih…"

Ponovo su ga pitali isto pa je odgovorio: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da."

Dodao je da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.