RIJEŠENE NESUGLASICE

Huawei i Amazon se dogovorilo oko međusobnog korištenja patenata

Amazon i Huawei sklopili su višegodišnji ugovor o unakrsnoj licenci za patente koji rješava neriješene parnice između dvije kompanije, priopćili su iz Huaweija. Naime, firme su imale pravne nesuglasice vezane uz korištenje patenata, a naposljetku su uspjeli postići sporazum zahvaljujući intenzivnim razgovorima koji su osigurali da se poštuju interesi nositelja patenata, kao i onih koji ih implementiraju.

Huawei će sa zadovoljstvom razmjenjivati patentna prava s Amazonom, a licenciranje patenata proširuje broj firmi koje mogu koristiti ono što bi inače bile vlasničke tehnologije, što zauzvrat potrošačima pruža inovativnije proizvode i usluge, pojasnio je Alan Fan, voditelj Huaweijevog odjela za prava intelektualnog vlasništva.

Iz Huaweija ističu kako kontinuirano ulažu u istraživanje i razvoj te se nalaze na vrhu ljestvice po broju podnesenih prijava za patente, čime je tokom proteklih 20 godina dao veliki doprinos ključnim ICT standardima.

Amazon poštuje Huaweijev globalni portfelj patenata, inovacije i doprinos procesu standardizacije. Amazon također poštuje Huaweijeve napore da licencira svoje patente tvrtkama poput Amazona, koje često koriste industrijske tehničke standarde kada osmišljavaju nove proizvode i usluge za kupce, izjavio je Scott Hayden, potpredsjednik IP-a za Amazon.