Vijesti

Humani Mostarci svaku večer nose iftare za starije siromašne sugrađane

Vrijedni humani Mostarci, volonteri Udruženja “Zajedno za naš grad“ svaku večer na brojne adrese odnose iftare za

Vrijedni humani Mostarci, volonteri Udruženja “Zajedno za naš grad“ svaku večer na brojne adrese u Mostaru odnose iftare za osobe treće životne dobi, koji su lošeg imovinskog stanja. Tradicionalna je to akcija Udruženja, već pet ramazan, a odziv sugrađana koji doniraju novac i hranu za pripremu iftara je svake godine veći.

Osim Mostaraca, donatori su i građani drugih bh. gradova i dijaspore. I broj postača kojim se dostavljaju iftari je, prema riječima aktivista i volontera, svake godine veći.

“Fascinira njihova volja da poste u jesen plus života kada organizmi nisu u najboljem stanju. Uslovi u kojim žive također su teški, ali nijet nije upitan“, rekao je za Anadoliju osnivač Udruženja Nermin Mehić.

Aktivisti se trude isporučiti kvalitetne iftare.

“Sasvim sigurno je riječ o visoko kvalitetnim obrocima. Prepoznaju to donatori, sugrađani, ali i sami korisnici. Svi iftari koje pripremamo i odnosimo su fotografisani i potom podijeljeni na društvenim mrežama. Osim kvalitetnog glavnog jela, tu su voće, salate, kolači, sokovi, a već smo uz obroke odnosili i higijenske potrepštine. Još jednom do kraja ramazana te preparate planiramo dostaviti uz iftare. Sugrađanima je jasno da naši iftari nisu obične kutije u kojim su somuni ili nešto hljeba. Za to su zaslužni donatori. Posebno ističem kompaniju Edeka Abaza iz Njemačke, prijatelje koji su nam sa tradicionalne roštiljade u Njemačkoj proslijedili 2.150 eura za iftare. Narod je darežljiv. Nešto doniranog novca izdvajamo za volontere i kuhare. Njima ćemo uplatiti bajramluk. Oko 90 posto sredstava koja pristižu idu za iftare“, istakao je Mehić.

Naravno, obroci se i dalje dostavljaju korisnicima kuhinje ovog Udruženja koji nisu postači.

“Raduje što mnogo ljudi u ovom gradu želi biti dio pozitivne priče. Naša kuhinja je u pravom smislu riječi – narodna. Nikako politička, stranačka ili nekakva druga. Svi koji žele biti dio naših projekata, osim hrane koju mogu donijeti u naše prostorije, novac mogu donirati PayPal uplatom na [email protected], ili uplatom na jedan od žiro računa dostupnih na našim stranicama. Donirati se može i pozivom na broj 17015. Riječ je o iznosu od 2 KM, od kojih jedna polovina ide za iftare i obroke, a druga za pomoć prijateljima u Turskoj koji su stradali u zemljotresima“, kazao je Mehić.

Udruženje “Zajedno za naš grad“ nedavno je uplatilo sredstva za obred umre za petoro građana Turske iz gradova koji su stradali u razornim zemljotresima. I to nije bio jedini vid pomoći za Turske.

“Uplatili smo novac za iftare građanima jednog mjesta u blizini Adane u kojem uglavnom žive Bošnjaci. Krajem mjeseca namjeravamo otputovati u Hatay i tamo obradovati djecu smještenu u kolektivnim centrima. Nadam se da će se u projekat prikupljanja sredstava za kupvinu bajramskih paketića za djecu Turske uključiti i naše škole. Želja nam je prvog dana predstojećeg Bajrama obradovati te mališane. Odziv donatora i sugrađana u ramazanu je očekivano veliki, a nadamo se da će tako biti i u ostatku mubarek mjeseca“, rekao je Mehić, uz zahvalnost svima koji na bilo koji način pomažu rad Udruženja.

humani mostarci kuhaju iftare siromašnim
Foto: AA
humani mostarci kuhaju iftare siromašnim
Foto: AA
humani mostarci kuhaju iftare siromašnim
Foto: AA
humani mostarci kuhaju iftare siromašnim
Foto: AA