traže prekid vatre

Humanitarne organizacije šokirane američkim vetom: Gaza je najsmrtonosnije mjesto na svijetu

Nekoliko humanitarnih organizacija objavilo je večeras zajedničko saopćenje u kojem navode da su "zgroženi" neuspjehom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da usvoji rezoluciju kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi.

Sjedinjene Američke Države su stavile veto na rezoluciju, navodeći da bi to Hamasu dalo šansu da se pregrupira i ponovi napade od 7. oktobra.

Dobrotvorne organizacije, uključujući Oxfam, Save the Children i Action Against Hunger, nazvale su ishod glasanja "propuštenom prilikom da se zaustavi nasilje".

"Gaza je sada najsmrtonosnije mjesto za civile na svijetu", rekli su, naglasivši da humanitarni radnici više ne mogu sigurno djelovati usred ozbiljnih ograničenja u pomoći.

"Jedini način da se životi civila zaštite i pruži odgovarajuća humanitarna pomoć jest da se borbe prestanu", saopćile su dobrotvorne organizacije.

Oni su veto na poziv na prekid vatre nazvali "neopravdanim", jer je humanitarni slučaj za prekid vatre toliko jasan.

"Pozivamo Vijeće sigurnosti UN da se hitno ponovo sastane i usvoji rezoluciju koja zahtijeva trajan prekid vatre kako bi strane ispunile svoje obaveze prema međunarodnom pravu i stvorile uvjete koji su potrebni kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć stigne do civila", stoji u saopćenju.