u Starom Saltivu

Humanost u teškim okolnostima: Ukrajinski policajci brinu o konjima napuštenim zbog rata u Harkovu

Policija brine o napuštenim konjima u Starom Saltivu, jednom od gradova koji su najviše pogođeni ratom u oblasti Harkov u Ukrajini-

Mnoge životinje ostale su bez vlasnika zbog sukoba u oblasti Harkov na istoku Ukrajine, koja nosi teške ožiljke rata.

Ukrajinska policija brine o konjima na farmi u Staryi Saltivu, koji je u ruševinama.

Uz pomoć policije i volontera hrani se 28 konja, uključujući i one koji su povrijeđeni i traumatizirani u napadima.

Dežurna policija u Starom Saltivu, koja je u prvim danima rata bila izložena teškim sukobima, koristi sve svoje resurse za zbrinjavanje konje.

Denis, 31-godišnji policajac koji radi u Starom Saltivu, rekao je da su saznali za konje kojima je potrebna njega na farmi koja je oštećena u napadima prošle godine.

Denis, koji iz sigurnosnih razloga nije otkrio svoje prezime, objasnio je da su se odlučili da pomognu napuštenim životinjama. Trude se da redovno donose hranu i vodu konjima na farmi.

"Pomažu nam i volonteri da čuvaju konje. O ovim konjima brinemo oko pet mjeseci. Za sada čekamo da nam dođu veterinari i relevantni stručnjaci. Čuvamo konje, ali potrebni su im lijekovi i vitamini", ispričao je.

Naveo je da obavljaju svoje dužnosti u policiji ali se trude i da brinu o napuštenim konjima među kojima ima i onih koji su povrijeđeni u napadima i kojima je potrebna pomoć veterinara.

I Oleksey brine o konjima u Starom Saltivu, gdje se i dalje čuju zvuci eksplozija, a koji se nalazi oko 40 kilometara od ruske granice.

Prema njegovim riječima, konji su u lošem stanju.

Oleksey je rekao da su kada je počeo rat, na farmi bila 24 konja, a sada se njihov broj povećao na 28.