Navodna briga

Hurtić u 2023. nije zatražio ni jednu marku za Bošnjake povratnike u RS

Čak i ne baš posve optimističan dojam posjete predsjednice Ecropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini neobjašnjivim i ničim utemeljenim gafom te svojevrsnim skandalom pokušao je dodatno obojiti sivilom ministar ljudskih prava i izbjeglica Sevlid Hurtić jer nije želio prisustvovati dodjeli ključeva za poroedice koje su konačno dobile krov nad glavom, piše Večernji list.

Hurtić je, pretpostavlja se, iz vlastite povrijeđene taštine poručio kako neće prisustvovati dodjeli ključeva stanova u općini Vogošći pored Sarajeva. I nije ni došao.

Krišto pandan Von der Leyen

Vrpcu su na objektu presjekle, kao i ključeve 27 porodica dodijelile predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

"Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustvovati iz moralnih razloga te zbog opstruiranja ovog projekta putem kojeg je u BiH dosad izgrađeno 2778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala", navodi se iz Hurtićeva ureda.

Zbog toga ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdavanje sredstava iz budžeta za ovaj projekt.

"Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u RS nije dobilo krov nad glavom i pitanje je kada će", objavljeno je.

Nedugo tokom dana objavljeno je i kako je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH hospitaliziran zbog navodnih bolova u prsima te je nakon pregleda zadržan u tuzlanskoj bolnici, gdje je zbog pretraga pod nadzorom ljekara. Za razliku od razloga vezanih uz medicinske preventive, nije postojao ni jedan razlog da ministar Hurtić ne prisustvuje događaju, a netačni su i navodi o navodnom miniranju podrške obnove domova povratnicima koji su bili dio Regionalnog stambenog programa (RSP). Naime, s obzirom na pravila protokola, visokoj evropskoj gošći jedini je "pandan" u Bosni i Hercegovini predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na razloge "Hurtićevog bojkota" okretali su očima i predstavnici Evropske komisije s kojima je Večernji komunicirao te su naveli kako nije bilo ni jednoga razloga za ovakvo reagiranje. S druge pak strane, iz Vijeća ministara BiH su objasnili kako tokom ove godine, kada su rađene projekcije te su dostavljani zahtjevi svakog pojedinačnog ministarstva, uprave, agencije i svih drugih institucija na nivou države, iz Ministarstva kojem je na čelu Hurtić nije zatražena ni jedna marka povećanja za realizaciju ovoga programa.

Slab povratak

Sam ministar Hurtić dolazi iz RS, pa je u najmanju ruku čudno da se lično nije zauzeo kako bi se osigurala sredstva za dodatnu podršku sunarodnjacima, ali i drugima. Posebno Hrvatima za koje je gotovo jedino Republika Hrvatska obnavljala stambene objekte. U kojima, nažalost, živi tek mali broj ljudi te se povratak sveo na porodice sa starijim članovima. Inače, za Regionalni stambeni program novac su u najvećoj mjeri osigurali iz Evropske unije, pa je u najmanju ruku bilo neprimjereno izazivati skandal prigodom dolaska predsjednice Evropske komisije.

Tim programom bilo je predviđeno da Bosna i Hercegovina, kao i druge uključene države u regiji, Republika Hrvatska, Republika Srbija te Crna Gora, iz svojih budžeta tokom više godina izdvoji 15 posto sredstava za obnovu stambenoga fonda. Netačne su i Hurtićeve optužbe na račun Borjane Krišto jer se saglasila s iznosom novca koji je upravo zatražilo njegovo ministarstvo. A u ovome slučaju za raseljene osobe bošnjačke nacionalnosti to je iznos od 0 (nula) maraka.