platili visoku cijenu

Husein-ef. Kavazović uputio poruku Bošnjacima na Kosovu uoči popisa stanovništva

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je večeras poruku Bošnjacima u Republici Kosovo povodom predstojećeg popisa stanovništva.

Agencija MINA poruku reisul-uleme prenosi u cijelosti:

„Dragi Bošnjaci Kosova, braćo i sestre, kao što vam je poznato, ovih dana počinje popis stanovništva u bratskoj Republici Kosovo.

Naš narod u svom historijskom hodu je platio visoku cijenu svoje slobode. Dugo su nas osporavali, onemogućavali da se slobodno izjasnimo ko smo, izvršili su genocid nad nama i pokušali nam domovinu podijeliti. Danas je samo na nama kako ćemo se izjasniti i kakvu ćemo budućnost uz Božiju pomoć graditi generacijama koje dolaze.

Narod Kosova je također platio visoku cijenu svoje slobode i vrijeme je da u zajedništvu stvorite bolju budućnost za sve nas u ovom dijelu Evrope.

Zato ovim povodom želim još jednom naglasiti potrebu za našim narodnosnim određenjem imenom Bošnjak, za njegovanjem našeg bosanskog jezika i očitovanjem naše islamske pripadnosti u ovom vremenu.

Napominjem da je popis stanovništva veoma važan proces, kako radi utvrđivanja našeg realnog broja u Republici Kosovo, tako i zbog ostvarivanja ustavnih prava u državnim i lokalnim institucijama, što je u direktnoj vezi s našim procentualnim učešćem u ukupnom stanovništvu.

Zbog svega toga, jako je značajno da svi doprinesemo da se u cjelini i bez izuzetka popiše svaki pripadnik bošnjačkog naroda u Republici Kosovo, kao i naša dijaspora, odnosno, svi koji imaju to zakonsko pravo. Informišite se o proceduri i propisima popisa, budite na adresama svog boravka u danima popisa. Organizujte se sa svojim predstavnicima kako bi popis bio uspješno proveden.

Radimo ovih dana i na animiranju naših sunarodnjaka da se masovno odazovu i slobodno izjasne da nam je: nacionalno ime BOŠNJAK, vjera - ISLAM i maternji jezik - BOSANSKI.

Rezultati popisa upravit će mnoge tokove u vašoj domovini Republici Kosovo.

Gradite svoju domovinu i vašu zajednicu zajedno s drugim narodima i građanima Kosova i budite ponosni predstavnici svoje vjere i naroda.

U svemu što radite oslonite se na Milostivog, očistite svoje nijete i neka u vašim srcima ne bude mjesta za zlo, prezir ili mržnju prema bilo kome. Tako nas naša vjera uči i tako nas Uzvišeni Allah pomogao".