DOGOVOR NA POMOLU

I Biden i Hamas potvrdili: Blizu smo dogovora s Izraelom

Pregovori dviju strana odvijaju se u Kataru, koji djeluje kao posrednik

Kako javlja BBC, sve je više izvještaja koji tvrde da se dužnosnici Hamasa približavaju dogovoru s Izraelom. Pregovori dviju strana odvijaju se u Kataru, koji djeluje kao posrednik. Vođa Hamasa Ismail Haniyeh rekao je da je grupa "isporučila svoj odgovor braći u Kataru i posrednicima, te smo blizu postizanja sporazuma o primirju", javljaju palestinske novinske kuće.

Iz Izraela još uvijek nema potvrde ove informacije. Podsjetimo, visoki američki dužnosnik jučer je rekao da je dogovor o oslobađanju talaca odvedenih iz Izraela tokom Hamasovih napada prošlog mjeseca, u zamjenu za pauze u borbama, "bliži nego ikad prije".

Biden: Vjerujem da je blizu dogovor o vraćanju talaca

Američki predsednik Joe Biden je tokom ceremonije Dana zahvalnosti komentirao napredak u pregovorima oko puštanja izraelskih talaca. Na pitanje novinara je li dogovor blizu, Biden je prekrižio palčeve i rekao: "Vjerujem da je tako".

Njegova izjava je uslijedila nakon što je dužnosnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer u nedjelju rekao da su pregovorarači "bliži u stavovima nego što su bili u bilo kojem trenutku otkako su pregovori započeli prije nekoliko sedmica". Katarski premijer je tokom vikenda također rekao da je postizanje cilja, vraćanja talaca u Izrael, "nadohvat ruke".