Zephyrus G16

I ljepotan i zvijer: Gejmerski laptop koji je osvojio svjet

Iako su gejmerski laptopi uglavnom namijenjeni manjoj ciljnoj grupi, ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605) bi to mogao da promijeni.

ROG Zephyrus je serija laptopova koja kombinuje odlične performanse, prenosivost i inovativan dizajn. Već godinama predstavlja vrh ASUS-ove ponude u segmentu koji je namijenjen ljubiteljima videoigara, ali je postala i prvi izbor kupaca kojima igre nisu u prvom planu, već im treba moćan, ali relativno lagan uređaj za obavljanje različitih zahtjevnih poslova. Tu spadaju dizajneri, programeri, inženjeri, ali i mnogi drugi.

Već na prvi pogled je jasno da ASUS ROG Zephyrus G16 (GU605) nije običan gejmerski laptop. Izrađen je od aluminija koji je obrađen na CNC mašinama, pa izgleda veoma elegantno, ali istovremeno i robustno.

Ovo je laptop sa kojim bez problema možete otići na važan poslovan sastanak i da vas niko ne gleda čudno i ne smatra neozbiljnim. Na poklopcu se nalazi traka ispod koje se krije LED osvjetljenje, a kako će se ponašati možete podesiti u odgovarajućem softveru, pa je ovo zgodan način za personalizaciju laptopa.

Dostupan je u dvije boje – tamno sivoj i platinasto bijeloj. Posebno impresioniraju kompaktne dimenzije. Iako ima ekran dijagonale 16 inča, težak je samo 1,85 kg, dok mu je debljina nevjerovatnih 15 mm.

Ako se zna da u najjačoj konfiguraciji može imati Intel Core Ultra 9 procesor i NVIDIA RTX 4090 grafičku kartu, postaje jasno koliko je inženjerskog truda bilo potrebno uložiti. Trenutno na tržištu nema gejmerskog laptopa sa istom dijagonalom ekrana koji mu može parirati u debljini.

Kada ga uključite, pažnju će vam privući fantastičan OLED ekran, raskošnih boja, velike rezolucije (2560 x 1600 px), frekvencije osvježavanja od čak 240 Hz i vremena odziva od samo 0,2 ms, što će gejmeri posebno cijeniti.

Ukoliko ga kupujete zbog posla koji uključuje obradu fotografija ili videa, obradovat će vas podatak da je ekran PANTONE verifikovan i ima 100% DCI-P3 kolor gamut, pa ga mogu koristiti i profesionalci kojima je vjeran prikaz boja neophodan.

Zephyrus G16 je prvi ASUS gejmerski laptop koji ima OLED ekran, a gledanje filmova na njemu je pravo zadovoljstvo. Zahvaljujući tome što emituje 70% manje štetnog plavog svjetla od standardnih ekrana, mnogo je zdraviji i prijatniji za oči.

Ogromna snaga i odlično hlađenje

Već smo pomenuli da GU605 ima veoma moćan procesor i grafičku kartu, pa se sa pravom postavlja pitanje koliko je efikasno hlađenje. S obzirom na različitu potrošnju i zagrijevanje različitih grafičkih karti, ASUS je hlađenje prilagodio svakoj konfiguraciji.

Svima je zajedničko hlađenje procesora tečnim metalom, što omogućava znatno niže temperature i bolje performanse, u odnosu na laptope sa klasičnom termalnom pastom.

Varijante sa najbržim grafičkim kartama imaju i parnu komoru za maksimalno efikasno hlađenje, dok ostale varijante imaju čak tri ventilatora. Laptop je opremljen filterima koji sprečavaju ulazak i nagomilavanje prašine u kućištu, pa će se samim tim manje zagrijavati i duže trajati.

Zvučnici se prilikom opisivanja laptopa obično pomenu u jednoj rečenici, a ponekad i potpuno izostave. Bio bi grijeh tako nešto napravi kad je Zephyrus G16 u pitanju, jer ima impresivan zvuk, koji stvara čak šest zvučnika (četiri vufera i dva tvitera).

Teško je naći laptop koji ima bolji audio podsistem, pa ćete zaista uživati u muzici i filmovima, a tek kad ga čujete uživo, shvatate koliko je zvuk na GU605 zaista dobar.

Udoban rad i dobra autonomija

Touchpad na Zephyrus G16 laptop je zaista ogroman i precizan, pa je rad znatno olakšan čak i ako nemate miša pri ruci.

Tastatura ima dubok hod i udobna je za kucanje, čak i pri dužem radu. Iako se od gejmerskog laptopa ne očekuje da dugo radi na bateriji, GU605 i tu prijatno iznenađuje, a za to su zaslužni baterija velikog kapaciteta (90 Wh) i moderni procesor sa AI tehnologijom za optimizaciju potrošnje.