sudar s realnošću

Iako je ročište Dodiku otkazano, jučer se desio ključni detalj. Priznao je ono što negira već mjesecima

Iako glavni pretres Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću nije ni održan, jučer se možda desio i ključni detalj.

Kao što je poznato, ročište je otkazano jer su advokati Dodika zatražili premještenja procesa u Banju Luku, a s obzirom na to da je prvi zahtjev odbijen, oni imaju pravo žalbe. Rok je tri dana.

No, to nije spriječilo Dodika i njegovu ergelu plaćenika da nakon otkazivanja naprave predstavu ispred Suda Bosne i Hercegovine.

Najbliži saradnici

Nakon što je on dao izjavu, izredali su se svi njegovi najbliži saradnici koji su priliku iskoristili da omalovažavaju pravosudne institucije BiH i kompletan Ustav BiH.

A, upravo u tom medijsko-propagandom vašaru Dodik je dao ključnu izjavu:

"Oni hoće da mi zabrane rad, a ako to urade, ja ću formirati udruženje za nezavisnost RS".

Upravo je to predviđena kazna ukoliko predsjednika RS proglase krivim.

Svjestan je svega

Ono što je ključno jeste da je Dodik s tim faktički priznao da će odluku Suda BiH - ako bude takva - poštovati.

Do sada je Dodik govorio da s obzirom na to da ne priznaje Sud BiH niti Tužilaštvo BiH kao ustavne kategorije, neće priznavati ni njihove odluke, a kao objašnjenje zbog čega uopće onda dolazi na ročišta navodio je želju da dokaže apsurdnost BiH.

No, Dodik je očito svjestan da će, čak iako ne priznaje Sud BiH, morati poštovati njegove odluke jer će mu prosto biti nemoguće kandidirati se ili obavljati bilo kakvu političku ulogu sa tom zabranom.

Predsjednik RS Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić su, podsjetimo, optuženi za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.