Region

Idete u Makarsku ovog ljeta? Spremite se na paprene kazne. Evo šta je zabranjeno na omiljenoj destinaciji

Makarska

Za razliku od Splita, Makarska ovog ljeta, izuzev raskalašnih gostiju iz Australije koji dolaze brodovima na rivu, nema nekih većih problema s redom i mirom, to je možda zbog novčanih kazni, koje su paprene.

Ukoliko na Pag dođete na plažu sa psom platit ćete kaznu od 150 eura, a u Splitu se spavanje u parku kažnjava sa 300 eura, kao i konzumiranje alkohola, hrane i pića na javnim površinama i obavljanje nužde, a 150 eura je kazna za povraćanje na javnom mjestu.

Naime, ako u Makarskoj na javnoj površini konzumirate alkoholna pića, što se uglavnom odnosi na ekipe sa zidića ispred prodavnica, a ljeti na one koje se opijaju po plaži, platit ćete kaznu od 40 do 132 eura, a ista kazna čeka sve one koji gradom šetaju u kupaćim kostima.

Međutim, kako Slobodna Dalmacija saznaje, komunalni redari su u više navrata ispisivali kazne ekipama sa zidića, ali naplate su u većini slučajeva pale u vodu jer nisu imali novca da plate. Kazne za šetnju gradom u kupaćem kostimu, također nisu naplaćene, kao ni za vlasnike pasa koji svoje ljubimce dovode na gradsku plažu ili onu koja nije namijenjena ljubimcima.

U Makarskoj se psi mogu kupati na plaži na Ramovi, a ako ih redari uoče na nekoj drugoj plaži, odmah opomenu vlasnika.

Na plažama redari u ljetnoem periodu kažnjavaju prodavce kukuruza i krofni koji također plaćaju kazne od 40 do 132 eura, s time da im se oduzimaju i krofne i kukuruzi, koji se potom bacaju, jer se ne smiju donirati. U Makarskoj se naplaćuju i kazne za narušavanje javnog reda i mira, to se posebno odnosi na buku s gradilišta od 14 do 17 sati i od 20 do devet ujutro, i tu su kazne od 40 do 132 eura, a sankcije snose i iznajmljivači ležaljki koje nisu složene prema Pravilniku.