nogometno čudo

Igrali pred 200 ljudi u petoj ligi, sad se s Realom bore za titulu prvaka Španije!

Strašnoj ponosnoj i patriotski orijentiranoj regiji, kao što je Katalonija, nije strano vijoriti svoju zastavu kroz postignuća u nogometu.

Međutim, ove sezone nisu podvizi Barcelone ono što je zadivilo nogometni svijet, već postignuća drugog kluba u regiji, Girone, a posebno postignuća njihovog glavnog trenera, Miguela Angela Sancheza Munoza poznatog kao Michel.

Na vrhu tabele

Girona je trenutno prva na tabeli prvenstva Španije na polivini sezone. Imaju 49 bodova iz 20 susreta, jedan bod i jednu utakmicu više od Reala iz Madrida. Girona je i zabila više golova nego iko drugi (46).

Pretrpjeli su samo jedan poraz (0:3) i to kod kuće od ekipe Reala u septembru prošle godine.

Osvojiti La Ligu - tema koju trenutno zabranjuje sam klub - smatralo bi se jednom od najvećih nogometnih priča i nadmašilo bi osvajanje naslova Leicester Cityja u engleskoj Premier ligi 2016. u elitnim evropskim ligama.

Međutim, kako je klub, sa samo 200 gledalaca na prijelazu stoljeća, uopće dospio u glavno špansko takmičenje?

Osnovana prije 93 godine, Girona nije uspjela ni ući u drugi nogometni rang sve do 2008.

Historijski gledano, većina navijača iz grada je podržavala Barcelonu ili čak Espanyol.

Stadion Montilivi, kapaciteta 15.000 mjesta, mora da je izgledao poput "pećine" s oko 200 navijača koji su bili razbacani oko njega i gledali Gironu kako igra u petoj španskoj ligi.

Stvari se mijenjaju

Međutim, stvari su se počele mijenjati kada se ekipa konačno probila u drugu ligu Španije 2008.

Uspjeli su izboriti najviši rang prvi put u svojoj tada 87-godišnjoj historiji nakon što su završili na drugom mjestu na drugoligaškoj tabeli na kraju sezone 2016/2017.

Dolazak u klub na kraju sezone 2014/2015. Guardiole, ne Pepa, već njegovog mlađeg brata Perea, pokrenuo je revoluciju u klubu.

Pere je došao u Gironu s iskustvom u nogometnom marketingu i razvoju s kompanijama poput Nikea.

Godine 2009. osnovao je vlastitu agenciju i postao jedan od najutjecajnijih agenata u nogometu s popisom klijenata koji uključuje njegovog brata te Andresa Iniestu i Luisa Suareza.

Uprkos ispadanju nekoliko sezona kasnije, Girona se vratila u La Ligu 2022., pobijedivši u baražu sa 3:1 Tenerife.

Njihov povratak osmislio je trener Michel koji se klubu priključio na početku sezone 2021/2022.

Jedan od ključeva Michelove prve sezone u klubu bilo je to što su vlasnici zadržali povjerenje u njega kada se ekipa našla na pogrešnom kraju tabele.

Na kraju su napredovali i završili 10. u svojoj prvoj sezoni, unatoč gubitku ključnih igrača.

Stopama Guardiole

Michel ima nešto od Pepa Guardiole o sebi iako je daleko od toga da bude nogometni inovator ili vizionar.

Ovaj 48-godišnjak ima jasnu ideju o tome šta želi i kako to postići na terenu te sposobnost poboljšati igrače i promijeniti taktiku usred utakmice.

Michelov osnovni pristup temelji se na posjedu lopte kada je to potrebno, ali također i na direktnoj igri i protunapadima - mješavini koja ne odudara previše od igre engleskog i evropskog prvaka Manchester Cityja koji vodi Pep Guardiola.

Također zna usmjeravati svoje igrače, što rijetko koji trener može uspješno raditi. Ima i oštro oko za manje detalje.

Iako je u redovnom kontaktu s Guardiolom, cijeni gdje je sada i odakle je došao i gdje je na pragu historijskog uspjeha. Što se tiče njegove trenerske budućnosti, nije isključena opcija odlaska u Barcelonu, kao zamjena za Xavija Hernandeza.

Koliko je važna veza Girone s Cityjem?

Dana 23. augusta 2017., City Football Group (CFG), podružnica Abu Dhabi United Groupa, kupila je 44,3% vlasništva u Gironi. Još 44,3% držala je Girona Football Group, koju vodi Pere Guardiola.

Ubrzo nakon dolaska u klub, Guardiola krenuo je s dovođenjem na posudbu igrača Cityja i drugih talenata kojima treba minutaža da se razviju u zvijezde svjetske klase. To je godinama bio glavni izvor zvijezda za Gironu.

U sezoni 2015/2016. četiri su igrača posuđena iz Man Cityja u Gironu, tri u sezoni 2016/2017, a pet u sezoni 2017/2018.

Sljedeće sezone bila su tri, u sezoni 2020/2121. četiri, zatim tri prošle sezone - uključujući jednog iz drugog kluba u vlasništvu CFG-a iz američkog New Yorka.

Saradnja nekoliko klubova širom svijeta s Manchester Cityjem koji se jasno ističe, omogućava jednostavniju razmjenu nogometaša između momčadi.

Međutim, to je daleko od toga da je to glavni razlog uspjeha kluba koji je izuzetno mudro poslovao na tržištu transfera uprkos ozbiljnim finansijskim ograničenjima.

Objavljene brojke ilustriraju ogroman jaz između velikana La Lige i klubova poput Girone u svim aspektima, uključujući plaće igrača i trenera.

Budžet Real Madrida ove sezone je postavljen na 727,5 miliona eura. Gironin je budžet samo 52 miliona eura, osmi najniži u ligi.

Ključ plana bio je sportski direktor Quique Carcel, čija je oštroumnost na tržištu pomogla Michelu da izgradi temelje koji su donijeli uspjeh.

Bilo je transfera kao i brojnih posudbi, iako ništa slično kupovinama za veliki novac, poput elitnih evropskih klubova.

Artem Dovbyk, rekordno pojačanje Girone za 7,5 miliona eura iz ukrajinskog Dnipra prošlog ljeta, zapeo je za oko Carcelu nakon što je zabio 24 gola u 30 utakmica prošle sezone.

Sjajan skauting

Možda najbolji primjer sposobnosti klupskog skautiranja vidi se u obliku 19-godišnjeg posuđenog krilnog napadača Savia, nekoga ko nikada nije nastupio za francuski Troyes nakon što su ga potpisali iz brazilskog Atletico Mineira za oko sedam miliona eura.

Iznad svega, priča o Gironi govori o dobrom domaćinstvu i pribranosti. Potrošili su samo 4,35 miliona eura više nego što su zaradili prodajom.

Time su uspjeli složiti ekipu sastavljenu od veterana i mladih, posuđenih i odbačenih igrača.

Može li Girona šokirati nogometni svijet i ponoviti podvig Leicestera? Dok je Leicesterov naslov bio ogroman, sličan trijumf Girone bi ga nadmašio.

Pokazalo se da u svijetu nogometne finansijske ludosti, koju prvenstveno pokazuju njihovi slavni sunarodnjaci 100 kilometara južnije, nije sve u novcu i zvijezdama i da se nogometni uspjeh i dobro upravljanje međusobno ne isključuju.