zagreb

IKEA Hrvatska ostvarila nevjerovatnu zaradu. Ima najveći rast prihoda u svijetu

Tokom poslovne godine 2023. i IKEA Hrvatska ostvarila je zavidne rezultate. Promet robne kuće IKEA Zagreb dosegnuo je gotovo 91 milion eura, a ukupno ostvaren promet svih IKEA-inih jedinica - robnih kuća, internetske trgovine, Studija za planiranje i dostavnih centara - iznosio je 149,9 miliona eura. Ukupni porast prometa u odnosu na godinu ranije je 30 posto, a ako se razmatra samo internetska prodaja, onda je i veći - 36 posto.

Time je IKEA Hrvatska dospjela na vrh top-liste po prihodima - ostvarila je najveći rast prihoda među svim IKEA-inim jedinicama u cijelom svijetu, saopćeno je jučer iz IKEA-e.

Prodano je 12,884.213 IKEA-inih proizvoda, kojih dvije trećine čini namještaj, a trećinu dodaci za dom. Među najprodavanijim pokućstvom su predmeti iz popularnih porodica proizvoda Malm, Pax i Hemnes. Robnu kuću IKEA Zagreb tijekom poslovne godine posjetilo je više od 1,7 miliona kupaca, a više od 20 miliona posjeta zabilježila je internetska trgovina, što je rezultiralo s 263.467 online kupovini čime je dodatno na značenju dobio AutoStore robne kuće IKEA Zagreb, automatski sistem za prikupljanje i pakiranje narudžbi, prvi takav u IKEA-inu svijetu.