Pitanje KCUS-a

Cvitanović za Raport: Ministar Rimac će pri davanju saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića postupati isključivo po zakonu

Ako neko očekuje da će ministar Rimac uraditi bilo šta „preko koljena“ i da će ministar Rimac ponovo napraviti neki nered na KCUS-u ili eventualno da snosi kaznenu odgovornost za neki potez ako nije siguran da je to zakonito, onda se vara
Cvitanović

Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva, ignoriše ovih dana upite Raporta o tome šta su razlozi zbog kojih ne daje saglasnost na imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora KCUS-a. S obzirom na razne špekulacije u javnosti o navodnim različitim motivima zbog kojih ministar Rimac odbija potpisati dokument za imenovanje Gavrankapetanovića, o tome koliko stranka HDZ 1990 čiji je Rimac kadar utječe na procese u ministarstvu zdravstva, odnosno oblasti zdravstva u FBiH čiji kadrovi kreiraju i provode politike, razgovarali smo s Ilijom Cvitanovićem, predsjednikom HDZ 1990.

Uz papir o saglasnsoti došle su i dvije kaznene prijave, treba sve ispitati

S obzirom da je imenovanje Gavrankapetanovića već danima u fokusu javnosti, pitali smo Cvitanovića da li su njemu poznati razlozi zbog kojih ministar iz stranke na čijem je on čelu odbija dati neophodnu saglasnost. Cvitanović je odbacio bilo kakav utjecaj na Rimca, ali je potvrdio da je upoznat s problemima koji prate imenovanje novog direktora KCUS-a.

„Doktor Nediljko Rimac je vrlo bitan i cijenjen član u našoj stranci i predsjednik je Središnjeg odbora. Kao predsjednik stranke, ja ne utječem na odluke koje donosi ministar Rimac, to je nemoguće, jer ministar je potpuno kompletirana osoba da može kvalitetno donositi odluke. Naravno da razgovaramo o svim procesima koji se događaju i ono što vam ja mogu jamčiti jeste to da će ministar uraditi 100 posto i strogo sve po zakonu.

Ako neko očekuje da će ministar Rimac uraditi bilo šta 'preko koljena' i da će ministar Rimac ponovo napraviti neki nered na KCUS-u ili eventualno da snosi kaznenu odgovornost za neki potez ako nije siguran da je to zakonito, onda se vara. Što se tiče suglasnosti za gospodina Gavrankapetanovića za kojeg je došla suglasnost na potpisivanje ministru, poznato mi je da su došle i dvije prijave s kaznenim prijavama u kojima se kaže da gospodin Gavrankapetanović ne ispunjava sve uvjete.

Ono što sam siguran da će ministar Rimac uraditi, evo uzimam sebi previše ovlasti da to kažem i u njegovo ime, jeste da će on ispitati u potpunosti zakonitost. I ako bude sve po zakonu, ne sumnjajte da će u skladu s tim i postupiti“, kaže Cvitanović za Raport dodajući da je pitao ministra Rimca šta se dešava, da je dobio ovakve odgovore, ali da ne zna u kojoj je fazi trenutno taj proces.

Predsjednik HDZ 1990 odbacuje i špekulacije da nedavanje saglasnosti za imenovanje Gavrankapetanovića ima bilo kakve veze sa uvjetovanjima u vezi s planom javnih nabavki na KCUS-u, a koja navodno dolaze od Rimca.

„Niti ministar ima nadležnosti, niti ministra to zanima, niti je takav profil čovjeka. To su obične gluposti, insinuacije i spletkarenja. Mi ne želimo sudjelovati ni u kakvom sukobu. Želimo mir i sigurnost, dobru brigu o pacijentima i želimo da sve bude po zakonu. Ne želimo hodati po sudovima, ni ministar Rimac, ni njegovi savjetnici i pomoćnici. Želimo strogo zakonit proces koji može trajati neko duže vrijeme, ali on će definitivno biti okončan po zakonu“, kazao je Cvitanović.

Cvitanović ističe da je za HDZ 1990 čiji je kadar na čelu Federalnog ministarstva zdravstva veoma važno da se stanje u ovoj oblasti promijeni nabolje i da će, kako tvrdi, kadrovi te stranke sve učiniti da građani u FBiH budu zadovoljniji nego što su bili proteklih godina. Kaže, ima mnogo važnijih stvari koje treba rješavati od imenovanja direktora jedne zdravstvene ustanove.

Želimo promjene bez politikantstva

„Za javnost je bitnije da čuje da je ministar Rimac s Udrugom poslodavaca pokrenuo proceduru izmjena i dopuna dva strateška zakona vezana za zdravstvo. To su Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Šta mene briga ko će biti ravnatelj KCUS-a , neka ispunjava uvjete i to bi trebalo biti dovoljno. Na KCUS-u imaju legalno i zakonito izabranog v.d. direktora koji može obavljati sve poslove do izbora stalnog direktora i ne mislim da tu ima išta upitno. Mi smo zainteresirani za sve sveučilišne bolnice da omogućimo uvjete da nema afera vezanih za njih. Da imaju potpunu slobodu u radu, da ih sklonimo od i špekulacija i štetnog utjecaja kako bi mogli posvetiti brigu onome za što su nadležni i zaduženi. A, to je da dignu razinu zdravstvene zaštite našim građanima. Mi sad krećemo u proces izmjene dva zakona pod nazivom 'zdravstvo za sve'. Ne želimo da u FBiH ima iko ko nije zaštićen zdravstvenom zaštitom. Mi tu želimo napraviti promjene i odmak, a ne baviti se politikantstvom", zaključuje Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, za Raport.

Upravni odbor KCUS-a na sjednici održanoj 28. decembra 2023. godine za novog generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovao je većinom glasova prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Kako bi Gavrankapetanović preuzeo dužnost, potrebna je saglasnost federalnog ministar zdravstva Nediljka Rimca, a rok za to istekao je 27. januara.