napeto uoči izbora

Indijska opozicija se ujedinila nakon hapšenja istaknutog lidera. Optužuju premijera Modija i njegovu stranku za prevaru

Indijske opozicione stranke ujedinile su se u nedjelju kako bi protestirale protiv hapšenja istaknutog lidera nekoliko sedmica prije nacionalnih izbora, optužujući premijera Narendra Modija i njegovu stranku za izbornu prevaru i uznemiravanje velikim poreznim zahtjevima.

"Narendra Modi pokušava namještanje na ovim izborima", rekao je lider Kongresne stranke Rahul Gandhi na skupu u Nju Delhiju dok je gomila skandirala "Sramota!"

Glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal, uporni kritičar Modija, borac protiv korupcije i istaknuti vođa 27-članog opozicionog bloka "INDIJA", uhapšen je 21. marta zbog navodne korupcije za izdavanje dozvola za alkohol, manje od mjesec prije glasanja na općim izborima za koje se očekuje da će učvrstiti Modijev mandat rijetkim trećim mandatom.

Kejriwala stranka Aam Aadmi navodi da je slučaj izmišljen i politički motiviran. Modijeva vlada i njegova Bharatiya Janata partija (BJP) negiraju političko uplitanje i kažu da agencije za provođenje zakona rade svoj posao.

"Ako BJP pobijedi na ovim namještenim izborima i promijeni ustav, to će zapaliti zemlju", rekao je Gandhi.

Njegova je stranka vladala Indijom više od dvije trećine vremena od proglašenja nezavisnosti 1947. godine, ali se borila sa problemima otkako ih je Modi pomeo sa vlasti prije deceniju.

"Ovo nisu obični izbori. Ovi izbori su da spasimo zemlju, zaštitimo naš ustav", dodao je Gandhi.