VELIKA PREKRETNICA

Indijski svemirski startup Agnikul lansirao drugu privatnu raketu u zemlji

Indijski Agnikul Cosmos lansirao je svoju raketu Agnibaan po prvi put u četvrtak, pokretanu jedinim indijskim raketnim motorom koji koristi i plin i tečno gorivo u drugom letu privatne rakete u zemlji.

Prvi let Agnibaana je otkazan četiri puta u posljednja dva mjeseca zbog tehničkih problema. Posljednje otkazivanje je bilo u utorak, kada je lansiranje prekinuto pet sekundi prije polijetanja.

Svemirska agencija te južnoazijske nacije, Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), nije uspješno upravljala raketom sa takozvanim "polukriogenim" motorom.

"Velika prekretnica, kao prvi ikad kontrolirani let polukriogenog tečnog motora ostvaren kroz aditivnu proizvodnju", objavio je ISRO na Twitteru.

Agnibaan je prilagodljivo, dvostepeno lansirno vozilo koje može nositi teret do 300 kilograma u orbitu od oko 700 kilometara.

Suborbitalni let u četvrtak trebao je testirati novi motor i 3D štampane dijelove. Kompanija nije odmah saopćila koliko je test trajao niti na koju visinu je raketa stigla.