Svijet

Indonezija sa 714 etničkih grupa slavi raznolikost religija, kultura i jezika

Indonezija, zemlja s mnoštvom etničkih grupa, tačnije 714 pripadnika raznih naroda i plemena, večeras je u Sarajevu obilježila Dan nezavisnosti.

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono kazao je za Fenu da večeras u Sarajevu ponosno proslavljaju 76 godinu nezavisnosti.

Iako se taj državni praznik slavi 17. augusta, zbog pandemije, Ambasada Indonezije u BiH je odlučila da Dan nezavisnosti proslave 29. septembra.

- Ovaj praznik građani Indonezije slave širom zemlje, dok se centralna manifestacija odvija u Jakarti, kada predsjednik Joko Widodo pozove sve strane ambasadore u Palatu - kazao je ambasador.

Pored tradicionalnih jela i plesa, svečanost, na kojem je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih gostiju, uljepšali su poslenici Ambasade koji su nosili narodne nošnje iz svih dijelova Indonezije, Balija, Sumatre, Celebesa...

Sastavljena od preko 17.500 otoka, od kojih je više od 6.000 naseljeno, sa oko 255 miliona stanovnika, Indonezija je zemlja s mnoštvom etničkih grupa - 714 pripadnika raznih naroda i plemena, religija (islam, kršćanstvo, hinduizam, budizam) te kultura i jezika. Indonezija je druga zemlja na svijetu po broju jezika, odmah iza Papue Nove Gvineje. Od 726 priznatih jezika, živih je 719, pet je izumrlo, a dva se govore isključivo kao drugi jezici. Službeni jezik je indonezijski.

Priznajući ovu raznolikost kao blagoslov, utemeljitelji Indonezije proglasili su "Bhinneka tunggal Ika" ili "Jedinstvo u različitosti“ nacionalnim motom koji je ispisan na državnom grbu "Garuda Pancasila“ koji sadrži pet principa koji su vodilja u državnoj politici i nacionalnom razvoju Indonezije. 

Ta kulturna raznolikost Indonezije koju nazivaju "Hiljadu otočnom državom", bila je istaknuta tokom ceremonije Dana nezavisnosti u palati Merdeka u Džakarti u subotu, 17. augusta. Gosti su bili u tradicionalnoj odjeći koja simbolizirali etničku pripadnost 34 provincije širom Indonezije. Otkako je predsjednik Joko Widodo (Jokowi) 2014. godine preuzeo dužnost, uveo je nacionalne nošnje kao obavezni dress code za godišnju ceremoniju Dana nezavisnosti.