Eurostat

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropskog statističkog ureda Eurostata, eurozona je u oktobru dosegla inflaciju od 2,9 posto, nakon što je ranije ovog mjeseca iznosila 4,3 posto. To je najniža inflacija od jula 2021.

Na godišnjem nivou inflaciji su najviše pridonijele cijene hrane, alkohola i duhana, koje su porasle za 7,5 posto. Rast cijena je nešto umjeren u odnosu na septembarn, kada je iznosio 8,8 posto.

Slijede cijene usluga koje su u oktobru porasle za 4,6 posto, što je 0,1 postotni bod manje nego u septembru, te neenergetskih industrijskih proizvoda koje su porasle za 3,5 posto, što je 0,6 postotnih bodova manje, kao i u septembru.

U međuvremenu su cijene energije u oktobru pale za 11,1 posto na godišnjoj razini, nakon pada cijena energije od 4,6 posto u septembru.

Inflacija u Sloveniji u oktobru je bila znatno iznad prosjeka eurozone. Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosio je 6,6 posto.

Od zemalja za koje Eurostat ima podatke, veću inflaciju u oktobru imale su samo Slovačka sa 7,8 posto i Hrvatska sa 6,7 posto.

Njemačka je u septembru imala tri posto inflacije, Francuska 4,5 posto, Italija 1,9 posto, a Austrija 4,9 posto inflacije.

Belgija (-1,7 posto) i Nizozemska (-1 posto) doživjele su deflaciju u oktobru.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, inflacija u europodručju u oktobru je smanjena više nego što su očekivali analitičari, koji su očekivali da će se umiriti na tri posto, javlja SEEbiz.

S 2,9 posto, inflacija u 20 članica eurozone sve je bliže cilju od dva posto koji je postavila Europska centralna banka (ECB). To je povećanjem kamatnih stopa u prošloj godini pridonijelo padu inflacije koja je prošle jeseni čak i iznad 10 posto.

ECB predviđa prosječnu godišnju inflaciju od 5,6 posto za ovu godinu, 3,2 posto za iduću godinu i 2,1 posto za 2025. godinu.