sve poskupjelo

Inflacija u eurozoni rapidno ubrzala

Inflacija u eurozoni ubrzala je u maju prvi put od kraja prošle godine, odražavajući snažnije poskupljenje usluga i hrane, pokazali su u petak izračuni evropskog statističkog ureda.

U maju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,6 posto, izračunali su statističari. U aprilu iznosila je 2,4 posto.

Eurostatova procjena pokazuje da je rast cijena u zoni primjene zajedničke evropske valute u svibnju ubrzao prvi puta od decembra prošle godine.

Na mjesečnom nivou cijene su u maju porasle za 0,2 posto, nakon 0,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Najviše su u maju na godišnjoj razini poskupjele usluge, za 4,1 posto, snažnije nego u prethodnom mjesecu kada su im cijene u prosjeku porasle za 3,7 posto.

Još je izrazitije ubrzao rast cijena svježe hrane, s 1,2 na 1,8 posto. Još u martu bila je pojeftinila prvi puta od jula 2021. godine, i to za blagih 0,5 posto.

Ponovo je poskupjela i energija, prvi puta od aprila prošle godine, za blagih 0,3 posto.

Kada se isključe energija i svježa hrana, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u maju 2,9 posto i bila je viša za 0,1 postotni bod nego u aprilu.

Najviše su u maju na godišnjoj razini porasle cijene u Belgiji, za 4,9 posto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Slijedi Hrvatska s rastom potrošačkih cijena, mjerenih HICP-om, za 4,3 posto u odnosu na prošlogodišnji maj, izračunao je Eurostat. U aprilu su uvećane za 4,7 posto.

U prošlogodišnjem maju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila je u Hrvatskoj 8,3 posto.

Na mjesečnom nivou cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u svibnju za 0,2 posto, nakon 1-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

U skupini zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u maju, mjerenih HICP-om, slijede Portugal i Španija sa stopom inflacije od 3,9 odnosno 3,8 posto.

Najblaži rast cijena bilježile su pak Latvija i Finska, za 0,2 odnosno za 0,5 posto u odnosu na prošlogodišnji maj, pokazuju Eurostatove tablice.