SVJETSKA EKONOMIJA

Inflacija u SAD-u ne posustaje. Veliki oprez vlada na Wall Streetu

Na Wall Streetu se danas trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones indeks pao, a S&P 500 stagnirao, dok se Nasdaq po prvi put u historiji probio iznad razine od 17.000 bodova.

Dow Jones oslabio je 0.55 posto, na 38.852 boda, dok je S&P 500 ojačao 0.02 posto, na 5.306 bodova, a Nasdaq indeks 0.59 posto, na rekordnih 17.019 bodova.

Novi rekord Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Nvidie, najvećeg svjetskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju, za 7 posto. Zahvaljujući tome, tehnološki je sektor bio jučer najveći dobitnik, što je podržalo i blagi rast S&P 500 indeksa.

Inflacija ne popušta

No, ostali sektori nisu prošli tako dobro jer nema vijesti koje bi ih podržale. Cijene su dionica mjesecima rasle zahvaljujući špekulacijama da će američka centralna banka ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, što bi podržalo rast privrede.

No, te su špekulacije splasnule jer svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno. Zbog toga čelnici Feda već duže vrijeme ponavljaju da bi kamatne stope mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se očekivalo.

No, na tržištu se ipak nadaju optimističnijem scenariju, prema kojemu bi Fed do kraja godine smanjio kamate u dva navrata, počevši od septembra.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.76 posto, na 8.254 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.52 posto, na 18.677 bodova, a pariški CAC 0.92 posto, na 8.057 bodova.