Politika

Inicijativa Ahmeda Kosovca: Mural za Balaševića u Novom Sarajevu

Ahmed Kosovac, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, uputit će inicijativu za oslikavanje murala u čast Đorđa Balaševića na prostoru Novog Sarajeva.

"Đorđe Balašević u sjećanju većine Sarajlija i Sarajki ima prepoznatljivo i istaknuto mjesto. Znalo se to i za njegovog života, ali njegovom smrću je potvrđeno da se Sarajevo identificira kako s njegovim autorskim radom, tako i s njegovim antiratnim angažmanom gotovo u potpunosti i da je on nesumnjivo jedna od osoba koju smo spremni, bez obzira na našu ideološku ili političku pripadnost, preporučiti kao identifikacijski orijentir generacijama koje dolaze.

Već se govori o preimenovanjima ulica, mostova, trgova... u njegovo ime. Apsolutno nemam ništa protiv. Međutim, ono što predlažem kako zbog brže realizacije tako i zbog dodane, umjetničke vrijednosti jeste jedan reprezentativan mural. U Sarajevu već imamo murale posvećene Davorinu Popoviću i Davidu Bowieju. Urađeni su vrlo kvalitetno, ljudi uživaju u pogledu na njih, a i turistima dosta govore o našem gradu", smatra Kosovac.