Vijesti

Inicijativa da se obustavi gradnja muzeja HVO na Heliodromu nije dobila podršku Gradskog vijeća Mostara

Inicijativa SDP-a BiH da se obustavi gradnja muzeja HVO-a na Heliodoromu i da se premjesti na drugu lokaciju nije dobila potrebnu većinu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Inicijativu je podržalo 14 vijećnika, protiv je bilo 13, a tri su vijećnika bila suzdržana.

"Ta tema je kompletno promašena, razočaran sam što je uopće krenula ta inicijativa od strane SDP-a da se tu ne izgradi muzej. Radi se o odluci Predsjedništva ove države, o odluci Ministarstva odbrane BiH, onoga što uopće nije tema grada Mostara. Radi se o čistom politikanstvu od strane SDP-a koji žele od toga napraviti političku temu. Tri pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH koje postoje baštine sva tri naroda u ovoj države i mislim da se s pijetetom trebamo odnositi prema tim temama te ih vrlo oprezno komunicirati jer još uvijek postoje ljudi koji od toga žele praviti cirkus i političke teme", kazao je novinarima ranije danas mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Odluku o osnivanju muzeja HVO donijelo je Ministarstvo odbrane BiH. Prema toj odluci, u naredne tri godine bit će uloženo ukupno 540.000 KM, a muzej se gradi u vojarni "Stanislav Baja Kraljević", južno od Mostara.

Za Bošnjake je sporna lokacija gradnje s obzirom da je u proteklom ratu na tom mjestu bio logor za Bošnjake.