"svi su korumpirani”

Insajder otkriva šta nije u redu s Putinom. “Sve je trulo, mogli bi odvesti Rusiju u konačnu propast”

Nakon kadrovskih rokada u Ministarstvu odbrane, insajderi Kremlja otkrivaju kakvo je stvarno stanje ruskog ratnog stroja.

Izvještavaju o korumpiranom i oronulom vojnom sistemu koji slabi pod samovoljnom vladavinom Vladimira Putina (71) - i koji sam diktator sada želi popraviti, prenosi BILD.

Blisko prijateljstvo

Portal Meduza, kritički raspoložen prema Kremlju, razgovarao je s doušnicima iz administracije ruskog predsjednika i Ministarstva odbrane.

Oni ne gledaju blagonaklono na ministra odbrane u odlasku Sergeja Šojgua (68), koji prelazi u važno Vijeće sigurnosti.

Jedno je jasno: on nije bio na funkciji zbog svojih sposobnosti, već samo zbog bliskog prijateljstva s Putinom.

"On nije ni strateg ni vojni komandant", žali se jedan insajder na Šojgua, koji očito više nije imao interesa za taj posao.

Informator iz kremljske stranke “Ujedinjena Rusija” izvještava da je Šojgu (koji sam nikada nije proveo ni dana u vojsci) dugo radio na mogućim izlaznim opcijama.

Kao šef infrastrukture za Sibir, radije bi gradio nove gradove u udaljenim regijama.

Dok je Šojgu sanjao o novim megagrađevinskim projektima, njegovo je ministarstvo tonulo u korupciju. Očito do stepena koji je bio neuobičajen čak i za standarde Kremlja.

Vjevojatno je bilo previše primamljivo ispružiti kesu kada su u pitanju nove milijarde dolara vrijedne narudžbe od odbrambenih firmi.

Sada bi ekonomski i financijski stručnjak Andrei Beloussov (65) trebao korupciju svesti na željeni nivo. Ruska elita pozdravlja činjenicu da Putin dovodi civila i autsajdera u Ministarstvo rata.

Doušnik blizak Ministarstvu drastično izražava:

Finansijski tokovi

“Sada nema vojnog osoblja. Sve je trulo, svi su korumpirani.”

Ruski vladini stručnjaci opisuju promociju Belousova kao “ličnu odluku predsjednika”.

Novi ministar je "osoba koju Putin poznaje i sluša. On “razumije finansijske tokove i može ih kontrolirati”.

Za razliku od Šojgua.

No, Šojguova smjena iz ministarstva navodno je imala još jedan razlog - potukao se s pogrešnim čovjekom. Njegovo ime: Sergej Čemezov (71), šef državnog proizvođača oružja Rostec (više od 450.000 zaposlenih).

Meduza citira doušnika bliskog Putinovoj predsjedničkoj administraciji.

On smatra da je Šojguov otvoreni sukob s Čemezovim bio odlučujuća pogreška.

Ministar se redovno žalio Putinu na kašnjenja u isporuci oružja i kritizirao činjenicu da moderno oružje ne stiže na front u Ukrajini.

Odbacio optužbe

"Šef oružja" javno je odbacio optužbe - i očito se požalio samom Putinu.

Prema riječima upućenog, poduzetniku se nije svidjelo ministrovo "zanovijetanje".

“On je čovjek iz najužeg kruga koji je u direktnom kontaktu s predsjednikom.”

Čemezov je aktivirao svoju mrežu i pokušao postići Šojguovu smjenu. S uspjehom.

I nekoliko Šojguovih ljudi od povjerenja uhapšweno je i javno prikazano pod optužbama za korupciju. To je odjeknulo i kod Putina.

Insajder tvrdi:

“Ako osoba lupeta i traži da je uklone, to je jedna stvar. Ako su dva, to je još jedan. Počeli su udarati po slaboj tački - korupciji - i rekli: 'Dokle još?'"

Sada Beloussov mora izgladiti stvari i staviti pod kontrolu ogromne proračune. Potrošnja za odbranu sada čini oko 40 posto državnog proračuna i 7,6 posto ekonomsne proizvodnje.

Riječ je o iznosima koji bi Putinu mogli donijeti željeni ratni uspjeh. Ali, ako završe u krivim džepovima, također bi mogli odvesti Rusiju u konačnu propast.