prevara

Internetom kruže lažni videosnimci pomračine Sunca. I s lažnim Elonom Muskom

Na YouTubeu se pojavilo više videozapisa koji su navodno nudili prijenos pomračine Sunca uživo. Neki su to zaista i činili, neki nisu.

Naime, dio njih sadržavao je lažne prijenose uživo s lažnih kanala tvrtke SpaceX, skupa s govorom Elona Muska generiranim umjetnom inteligencijom.

Prevaranti su ih postavili nastojeće ukrasti kriptovalute od onih koji će se dati uvući u njihovu klopku.

Među prvima koji su skrenuli pažnju na lažnjake bila je skupina razvojnih programera i istraživača za operativni sustav iOS Mysk.

Evo kako prijevara funkcionira.

Svaki stream slijedi isti obrazac: reproducira iznova i iznova unaprijed snimljeni video Muska pored znaka SpaceX-a na pozornici ispred publike.

Međutim, video prikazuje lažni Muskov glas generiran umjetnom inteligencijom koji govori gledateljima o navodnoj prilici ulaganja u kriptovalute koja obećava dvostruka ulaganja.

Preko videa ugrađen je QR kod na kojem stoji nešto poput Pomračina 2024. - promijenite svoj život i poziva gledatelje na skeniranje koda. Učinite li to, otvorit će se web odredište gdje možete 'uložiti' svoje bitcoine, ethere ili druge kriptovalute.

Neki od tih prijenosa sadržavali su i lažne Muskove objave uživo, s primamljivim ponudama za ulaganje i poklonima. U pojedinim slučajevima bilježili su i više od 210 t pregleda u isto vrijeme. Mnogi među njima emitirani su satima uživo i pojavljuju se na kanalima na YouTubeu sa stotinama hiljada pretplatnika.

Prije nekoliko godina Steve Wozniak tužio je YouTube zbog širenja sličnih videozapisa, u kojima je lik suosnivača Applea korišten kako bi se ljude namamilo na prijevare s bitcoinom, piše Mashable.