Vijesti

Inzko pred Vijećem sigurnosti: Naši gosti Dodik i Čović ponašaju se neevropski

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko učestvovao je na okruglom stolu na kojem su prisustvovali svi ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Učesnici su bili i predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

Sastanak se održao na prijedlog ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilyja Nebenzyje. Nebenzyja je na početku kazao da mu je žao što sastanku ne prisustvuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je pismenim putem odbio prisustvovati.

Inzko je je u svom govoru poslao važne poruke. Osvrnuo se na 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, istaknuvši kako se on danas politizira.

Upozorio je i poruke negiranja BiH najviše dolaze iz RS te da je jučer Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovo izjavio da niko ne može spriječiti integraciju Srbije i RS. Također, rekao je kako se „naši gosti Dodik i Čović ponašaju neevropski“.

„Postavljanje spomenika Radovanu Karadžiću i mise zadušnice nisu evropske vrijednosti. Poricanje genocida u Srebrenici i sve ostale slične retorike ugrožavaju zajedništvo. Bitno je razmatrati i mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i to pitanje bi se trebalo riješiti. Mislim da je sjajno da u jednoj bh. instituciji u ustavnom sudu imamo usku saradnju između evropskih i bh. sudija", kazao je Inzko.

Istakao je kako je zabrinut i zbog toga što svi članovi Predsjedništva BiH nisu pozvani na okrugli sto, na kojem su samo predstavnici konstitutivnih naroda.