EU REGULATIVA

iPhone korisnici uskoro će moći obrisati Photos aplikaciju

Čini se kako EU i njezini zakoni zaista nedaju mira tehnološkom divu Apple, ponovno ih sada imaju na piku.

EU Zakon o digitalnim tržištima pokazao se kao izazovna prepreka za Apple, koja je postala prava noćna mora za ovog tehnološkog diva. Iako su se možda vodile rasprave i analize unutar kompanije pri donošenju odluka o funkcioniranju trgovina aplikacija trećih strana, utjecaj ovog zakona seže dalje od samog toga.

Primjerice, zahtjev da Apple omogući korisnicima izbor preglednika, poput onog koji je Microsoft morao provesti za Windows prije deset godina, samo je početak.

John Gruber iz Daring Fireball primijetio je komentare Margrethe Vestager, čelnice inicijative EK-a “Evropa prilagođena digitalnom dobu”, koji predlažu da Apple ne samo omogući izbor aplikacija za instalaciju i korištenje, već i za deinstalaciju.

Posebno se ističe aplikacija Fotografije, koja je duboko integrirana u iOS. Fotografije ne samo da funkcionira kao galerija, već i kao birač datoteka prilikom dijeljenja sadržaja.

Ta duboka integracija predstavlja izazov za promjenu, jer je iOS dizajniran da olakša dijeljenje sadržaja kroz tu aplikaciju.

Međutim, DMA zahtijeva od Applea da omogući pristup svim API-jima i funkcijama iOS-a, uključujući mobilna plaćanja, instalaciju aplikacija i pristup funkcionalnostima koje su trenutno rezervirane za aplikaciju Fotografije.

Ova situacija podsjeća na onu s kojom se Microsoft suočio početkom 2000-ih. Tada je Internet Explorer bio ključna komponenta sistema Windows, koja je korisnicima bila nametnuta bez mogućnosti deinstalacije.

Nakon intervencije nadležnih tijela, Microsoft je morao otvoriti Windows za softver trećih strana, uključujući i zaslon za odabir preglednika koji su kasnije implementirali.

Vestager je naglasila da je cilj DMA-a otvaranje zatvorenih ekosistema kako bi se potaknula konkurencija na svim razinama. Stoga se od Applea zahtijeva da omogući jednostavnu deinstalaciju aplikacija i promjenu zadanih postavki, kao i prikaz zaslona za izbor.

Međutim, trenutni dizajn zaslona za odabir web-preglednika ne pruža korisnicima potpuno informiranu odluku.

Trenutno korisnici iOS-a ne mogu deinstalirati nekoliko ključnih aplikacija, poput App Storea, Kamere, Poruka, Telefona, Fotografija, Safarija i Postavki.

Iako Apple otvara vrata trgovinama aplikacija trećih strana i planira uvođenje RCS-a kasnije ove godine, integracija ovih aplikacija duboko u iOS predstavlja izazov za potpuno odvajanje.

U konačnici, iako Apple pokazuje volju za prilagodbom novim zahtjevima, potpuno ispunjenje zahtjeva EU-ovog Zakona o digitalnim tržištima može zahtijevati duboke promjene u dizajnu i funkcionalnosti iOS-a, što bi moglo predstavljati značajan izazov za ovu tehnološku kompaniju.