Svijet

Iran poziva Bidena da im ukine sankcije koje je uveo Trump

Novi američki predsjednik Joe Biden mora bezuvjetno ukinuti sankcije koje je njegov prethodnik uveo Teheranu, ako želi spasiti iranski nuklearni sporazum, upozorio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif u uvodniku objavljenom u petak.

Iran je s Kinom, Sjedinjenim Državama, Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom i Njemačkom zaključio nuklearni sporazum u Beču 2015.

Po tom sporazumu, Iranu se ublažavaju međunarodne sankcije u zamjenu za drastično smanjenje njegovog nuklearnog programa i jamstva kojima dokazuje da ne pokušava izraditi atomsku bombu.

Ali sporazum je uzdrman nakon što je 2018. bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano iz njega povukao Sjedinjene Države i istovremeno uveo američke sankcije.

Povrat sankcija je bacio Iran u duboku recesiju, a Teheran se u odgovoru 2019. oslobodio većine svojih ključnih obveza preuzetih u Beču.

“Nova američka vlada još može spasiti sporazum samo ako Washington pokaže stvarnu političku volju da su spremni biti pouzdani partneri u zajedničkim naporima”, napisao je Mohamad Džavad Zarif u uvodniku američkog časopisa Foreign Affairs.

“Bidenova vlada mora početi bezuvjetno ukidati sankcije koje su Iranu određene Trumpovim dolaskom na vlast”, dodao je.

“Zauzvrat će Iran ukinuti sve mjere koje je poduzeo nakon američkog povlačenja iz sporazuma”, rekao je Zarif.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare