Moguća eskalacija?

Iran zaprijetio novim napadom, Izrael sprema odgovor. SAD poručile: Nećemo učestvovati u izraelskoj odmazdi

Iran je u subotu navečer izveo napad na Izrael raketama i dronovima. Više od 300 bespilotnih letjelica, balističkih i krstarećih projektila ispaljeno je na Izrael, ali IDF tvrdi da je 99% njih oboreno.

Iran je ovog vikenda prvi put u historiji izravno napao Izrael sa svog teritorija. UN i Amerika pozivaju na suzdržanost, ali Izrael će sigurno odgovoriti na iranski napad. Pitanje je kada i kako, ali nema sumnje da će odgovor biti značajan.

Izrael odobrio planove za napad

Na sastanku izraelskog ratnog kabineta dogovoreno je šta će biti dalje, međutim novinarima je glasnogovornik rekao samo kako su odobreni planovi i za napad i za odbranu zemlje, a odluku o svemu donijet će u iduća 24 sata.

Izrael je rekao da su sve bespilotne letjelice i krstareće rakete koje je lansirao Iran oborene izvan njegovog zračnog prostora uz pomoć njegovih saveznika, uključujući SAD i UK.

Iran je poručio da je susjedne zemlje i SAD obavijestio 72 sata ranije o svom planu za pokretanje napada. Međutim, SAD i Izrael osporavaju tajming i kažu da je cilj bio izazvati značajnu štetu, uključujući ključnu izraelsku zračnu bazu.

Iran zaprijetio: 'Sljedeći napad bit će odlučujuć'

Iranski ambasador pri UN-u Amir Saeid Iravani dao je izjavu za Sky News nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.

Upitan o poruci Izraela da će uputiti "značajan" odgovor na napad kojeg je Iran izveo tokom vikenda, ambasador je odgovorio: "Mislim da je to prijetnja, a ne akcija".

"Prazna prijetnja?", upitao je Matthews.

"Oni to znaju. Oni znaju da bi to bila naša druga odmazda, pa razumiju da će sljedeća biti odlučujuča", poručio je iranski ambasador.

SAD neće učestvovati u izraelskoj odmazdi protiv Irana

Predsjednik SAD Joe Biden upozorio je premijera Benjamina Netanyahua da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran, opciji koju Netanyahuov ratni kabinet favorizuje nakon masovnog napada dronovima i raketama na izraelsku teritoriju, prema zvaničnicima.

Prijetnja otvorenog rata između najvećih bliskoistočnih neprijatelja i uvlačenja Sjedinjenih Država dovela je regiju na ivicu, izazivajući pozive na suzdržanost od strane globalnih sila i arapskih nacija.

"Bliski istok je na rubu. Ljudi u regionu suočeni su sa stvarnom opasnošću od razornog sukoba punog razmjera. Sada je vrijeme za smirivanje i deeskalaciju", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres Vijeću sigurnosti na sastanku sazvanom u nedjelju kao odgovor na udare.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Robert Wood pozvao je Vijeće da nedvosmisleno osudi iranski napad.

"Dozvolite mi da budem jasan: ako Iran ili njegovi saveznici preduzmu akcije protiv Sjedinjenih Država ili dalje akcije protiv Izraela, Iran će biti smatran odgovornim", rekao je.

Ipak, Biden je rekao Netanyahuu da SAD neće učestvovati ni u kakvoj izraelskoj kontraofanzivi na Iran zbog napada, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Izbjeći eskalaciju

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin također su razgovarali sa svojim kolegama, uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat i Jordan, naglašavajući potrebu izbjegavanja eskalacije, važnosti koordiniranog diplomatskog odgovora i ističući da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela.

Iran je započeo napad zbog navodnog izraelskog napada na njegovu ambasadu u Siriji 1. aprila u kojem su ubijeni najviši komandanti Revolucionarne garde i nakon višemjesečnih sukoba između Izraela i iranskih regionalnih saveznika, izazvanih ratom u Gazi.

Međutim, napad sa više od 300 projektila i dronova prouzrokovao je samo skromnu štetu u Izraelu. Većina ih je oborena od strane izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome i uz pomoć SAD-a, Britanije, Francuske i Jordana.

Jedina ozbiljna povreda prijavljena u Izraelu je 7-godišnjak koji je ozlijeđen gelerima.