Svijet

Iranke masovno pale hidžabe i režu kosu. Razlog je jeziv

Nakon što je u petak 22-godišnja Mahsa Amini umrla u teheranskom zatvoru, u koji ju je privela ćudoredna policija zbog kršenja propisa o hidžabu, na društvenim mrežama šire se snimci Iranki koje iz protesta režu kosu i pale marame za pokrivanje glave.

Kompilaciju snimki ogorčenih žena koje pale hidžabe na Twitteru je objavila iranska novinarka i aktivistica Masih Alinejad, uz poruku: “Od naše sedme godine moramo pokrivati kosu ako želimo ići u školu ili dobiti posao. Dosta nam je ovo režima rodnog apartheida”. Video je u međuvremenu podijelila i slavna britanska autorica J. K. Rowling, nakon čega se još masovnije počeo širiti svijetom. Uz njega je napisala: ‘Kako izgleda istinska hrabrost”.

Protestovalo se i na njenoj dženazi u rodnom gradu Saqqezu, gdje su žene također iz protesta skidale hidžabe s glava. Sudeći prema videima na društvenim mrežama, a koja je verificirao perzijski BBC, snage reda otvorile su vatru na demonstrante kako bi ih rastjerala.

Dvadesetdvogodišnja Amini umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu, zbog neispravnog nošenja hidžaba. Policajci su je presreli dok je s bratom izlazila iz podzemne željeznice, a navodno joj se vidjela kosa. To je ponovno u centar pažnje stavilo ženska prava u Islamskoj Republici Iran. Policija je odbacila navode da su oni odgovorni za smrt mlade žene, demantiraju da je pretučena te tvrde da se samo srušila dok je čekala s drugim privedenim ženama.

Prema islamskom zakonu žene su obvezne pokrivati kosu maramom, a onima koje se ogriješe prijete kazne i hapšenja. No, zadnjih mjeseci aktivisti za ljudska prava pozivaju žene da odbace hidžab unatoč propisima ćudoredne policije koja ih privodi zbog “nemoralnog ponašanja”.