Svijet

Iranska policija okrutno suzbija proteste, ljekari otkrili detalje: ‘Namjerno im pucaju u lica, grudi i genitalije‘

Iranske sigurnosne snage Irankama koje učestvuju u antirežimskim protestima koji su izbili nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini namjerno pucaju u lica, grudi i genitalije, piše The Guardian.

Ljekari i medicinske sestre, koji demonstrante liječe u tajnosti jer strahuju da bi mogli biti uhapšeni, rekli su da im žene dolaze s drukčijim povredama od muškaraca.

Iranske sigurnosne snage na demonstrante ispaljuju sićušćne metalne i plastične kuglice. Za razliku od žena, muške demonstrante gađaju u noge, stražnjice i leđa.

Deset zdravstvenih radnika reklo je The Guardianu da je moguće da su stotine mladih demonstranata zadobile povrede koje će im praviti probleme do kraja života.

Dodali su i da su kod žena, djece i muškaraca primijetili povrede oko očiju. Te su povrede, tvrde, prilično učestale. Na nekim fotografijama koje je vidio The Guardian može su uočiti da su se metalne kuglice demonstrantima zarile duboku u kožu.

Pucaju u lica i grudi žena jer "žele uništiti njihovu ljepotu"

Jedan je ljekar rekao da smatra da vlasti ženama pucaju u lica, genitalije i grudi jer "žele uništiti njihovu ljepotu".

Povrede jednog demonstranta / Foto: Guardian

"Liječio sam ženu koja je bila u svojim ranim 20-ima. Pogođena je u genitalije s dvije kuglice. Deset ih se zarilo u unutrašnju stranu njenog bedra. Tih sam 10 lako uklonio, međutim druge dvije su bile zaglavljene između njene uretre i otvora vagine", rekao je ljekar.

"Kako je postojao rizik od infekcije, rekao sam joj da ode ginekologu u kojeg ima povjerenja. Rekla mi je da ju je na protestu okružilo oko 10 pripadnika sigurnosnih snaga te upucalo u bedro i genitalije", dodao je ljekar.

Ljekar je potom rekao da se teško nosi sa stresom i boli kojima je izložen.

"Mogla mi je biti kći", dodao je ljekar koji je zbog straha od odmazde režima želio ostati anoniman.

Jedna doktorica iz Mazandarana rekla je da je povrijeđene demonstrante liječila u mraku kako ne bi bila viđena.

"Žene se srame otići u bolnicu i liječe se u svojim domovima, što može biti opasno", rekla je doktorica.

Jedan ljekar iz Teherana rekao je da je zaliječio rane osobe koja se slučajno našla u blizini demonstranata te u njima nije učestvovala.

"Pucaju na sve i svakoga ko nije njihov", rekao je ljekar.

Pucanjem u lica i genitalije žena "liječe komplekse"

Brian Castner, stručnjak za oružje i vojne operacije u međunarodnoj nevladinoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, rekao je da se municija koju iranske sigurnosne snage koriste za suzbijanje protesta inače služi za lov te je policija ne bi smjela nikako koristiti.

Rentgenski snimak žrtve / Foto: Guardian

Ljekar iz Teherana rekao je da liječio 25-godišnjeg slučajnog prolaznika koji je zadobio povrede očiju te više ne vidi dobro.

"Gotovo je slijep. Može raspoznavati samo svjetlo i tamo. Nije u dobrom stanju", rekao je ljekar.

Neki su ljekari sigurnosne snage i zloglasnu prorežimsku volontersku paravojsku Basidž optužili za ignoriranje uobičajenih protokola za suzbijanje protesta. Uobičajeno se demonstrantima puca u stopala i noge kako im se ne bi oštetili vitalni organi.

Ljekar iz Karadža, grada pokraj Teherana, rekao je da sigurnosne snage pucanjem u lica i genitalije žena "liječe komplekse". Te da ih se žele riješiti tako što će "nauditi mladim ljudima".

Ljekari navode i da su sigurnosne snage na oku držale i oftalmološke klinike te kontrolirale ko u njih dolazi.

Aktivisti tvrde da se teokratski režim koji vlada od 1979. godine prema ženama u Iranu ponaša nasilnički te da ne preza od ničega kako bi ih kontrolirao.

Najozbiljnija prijetnja s kojom se režim susreo unazad 40 godina

Protesti koji su izbili nakon što je sredinom septembra ove godine preminula 22-godišnja Mahsa Amini najozbiljnija je prijetnja s kojom se vladajući režim susreo unazad 40 i više godina.

Amini je iranska moralna policija uhapsila jer je neispravno nosila hidžab. Svjedoci tvrde su je policajci potom premlatili. No vlasti takve tvrdnje odbacuju. Amini je tokom boravka u pritvoru pala u komu te preminula ubrzo nakon što je prebačena u bolnicu. Žene i djevojke širom zemlje nakon toga su skinule hidžabe i pokrivala kako bi protesti protiv režima kojeg drže krivog za stradavanje Amini.

Iranske vlasti od početka protesta tvrde da su sve umiješane "teroristi" i "strani neprijatelji Irana". Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekao je da je do sada u antirežimskim protestima poginulo više od 300 ljudi, uključujući i 40 djece. Navodi se i da je režim do sada zbog učešća u protestima ihapsio najmanje 18 hiljada ljudi.

Iran je u četvrtak pogubio demonstranta koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja pripadnika paravojne jedinice nožem u Teheranu za vrijeme demonstracija. Izvijestila je poluslužbena novinska agencija Tasnim. Novinska agencija Tasnim identificirala je čovjeka koji je pogubljen kao Mohsena Šekarija, ali nije dala više detalja. Revolucionarna garda u ponedjeljak je pohvalila pravosuđe zbog čvrstog stava i potaknula ga da brzo i odlučno presudi optuženima za "zločine protiv sigurnosti nacije i islama".