Dobro je znati

Iscurilo iz auta? Mrlje od ulja na prilazu teško je očistiti, ali uz ovaj trik nestat će za pola sata 

Mrlje od ulja na prilazima mogu biti 'trn u oku', ali možete ih se riješiti za samo 30 minuta.  

Stručnjak za asfaltiranje otkrio je da mrlje od ulja na prilazima mogu "nestati" u samo 30 minuta korištenjem običnog sredstva koje ima svaka osoba u svom domu, a radi se o deterdžentu za pranje veša. 

Ovo sredstvo uklanja mrlje od ulja 

Dok je malo prljavštine na vašem prilazu normalna pojava i većina ljudi to može tolerirati, mrlje od ulja teže je ignorirati. Ako parkirate automobil na prilazu, izlijevanje ulja će se sigurno dogoditi, stoga je ključno znati kako ga se riješiti. 

Stručnjaci kompanije Terraform Driveways tvrde da uklanjanje mrlja od ulja ne mora biti težak posao. Na svojoj web stranici su objasnili da deterdžent za pranje veša, uključujući verzije u prahu, sadrži "površinsko aktivne tvari". Ove molekule povećavaju sposobnost miješanja vode i drugih tvari, čineći ga učinkovitim u otapanju prljavštine i ulja. 

"Zapamtite da je ulje hidrofobno pa površinski aktivna tvar može pomoći u skidanju", navodi Terraform Driveways. 

Postupak čišćenja prilaza 

Ulijte deterdžent na mrlju, ostavite 30 minuta, a zatim istrljajte tvrdom žičanom četkom. Ako imate deterdžent za pranje veša u prahu, Terraform Driveways predlaže da ga pomiješate s toplom vodom kako biste stvorili pastu koju možete nanijeti na mrlju od ulja. Ostavite pola sata i istrljajte četkom. Crijevom isperite višak ulja i deterdženta za pranje veša. Nakon što se osuši, provjerite ima li ostataka ulja i trebate li ponovo tretirati mrlju od ulja. 

Ako imate vlažnu mrlju od ulja na prilazu, možete je očistiti sodom bikarbonom. Terraform Driveways tvrdi da soda bikarbona ima upijajuća svojstva i učinkovita je za ulje koje je još mokro. 

Napravite pastu od sode bikarbone i tople vode i nanesite je na mrlju od ulja. Ostavite pastu oko 30 minuta. Ako se radi o velikoj mrlji, smjesu možete ostaviti i preko noći. Nakon što ostavite smjesu da se stegne, upotrijebite tvrdu četku za ribanje mrlje dok se ne očisti. Također možete upotrijebiti malo deterdženta za suđe pa čak i malo deterdženta za pranje veša kao pomoć pri ribanju. Nakon što mrlja nestane, isperite svoj prilaz čistom vodom.