BRZINA OPORAVKA

Isplivali su novi detalji o stanju kralja Charlesa: ‘Frustriran je’

Djevojčica pitala kralja Charlesa koliko ima godina

Britanski kralj Charles 'frustriran' je brzinom oporavka od raka, rekao je u nedjelju njegov nećak Peter Phillips, prvi član kraljevske porodice koji je detaljno progovorio o tome kako se kralj osjeća.

Ovaj uvid u kraljevo stanje dolazi nakon što je Kate, britanska princeza od Walesa, rekla u petak da prolazi kroz preventivnu hemoterapiju nakon što joj je otkriven rak, što je još jedan udarac za kraljevsku porodicu.

Peter Phillips, najstariji od osmero unučadi kraljice Elizabete i sin princeze Anne, rekao je Sky Newsu Australia u intervjuu da je kralj frustriran jer njegov oporavak traje duže nego što bi to želio.

"Frustriran je jer ne može djelovati i raditi sve ono što želi biti sposoban raditi", rekao je.

Dodao da iako je pragmatičan i razumije da je potrebno vrijeme za oporavak, želio bi se vratiti u normalnost:

"Uvijek je gurao svoje osoblje i svakoga - svoje liječnike i sestre - da kažu 'mogu li zapravo ovo, mogu li zapravo ono?

Charles se nada da će prisustvovati uskršnjoj misi i porodičnom okupljanju u manjem obujmu u nedjelju, iako njegovo prisustvo neće biti potvrđeno unaprijed.

Kensingtonska palača nije rekla ni hoće li Kate i njezin suprug, prijestolonasljednik princ William, biti prisutni na uskršnjoj misi.

Charles je prošao korektivni zahvat za uvećanu prostatu u januaru. Buckinghamska palača je u februaru otkrila da će se liječiti od neimenovanog tipa raka, što znači da je morao odgoditi sve svoje javne kraljevske dužnosti.

Britanska kraljica Camilla rekla je da se njezin suprug osjeća 'vrlo dobro', dok je pozdravljala okupljene tokom svoje posjete Sjevernoj irskoj u četvrtak.